168 години от основаването на Първо българско народно читалище "Еленка и Кирил Д. Аврамови“ честваме днес, предаде кореспондент на "Фокус“. Културната институция отваря своите врати в крайдунавския град Свищов на 30 януари 1856 година по инициатива на Емануил Васкидович, Георги Владикин, Христаки Филчов и Димитър Начович, които успели да съберат за читалището общо 37 000 гроша. През 1904 година Кирил Д. Аврамов прави щедър жест и дарява на свищовската община 200 000 златни лева за построяване на сграда за театър и читалище, заради което новата институция носи името "Еленка и Кирил Д. Аврамови“. Веднага след основаването учителят Емануил Васкидович дарява 800 тома книги на различни езици, с които се поставя началото на Читалищната библиотека.

Именно в ПБНЧ надареният музикант и общественик Янко Мустаков създава Първия хор за многогласно хармонично пеене в България през 1868 година. И до днес трупата носи неговото име като израз на почит и уважение.

Драматичният театър при читалището е основан на 1 февруари 1870 година. Той е една от популярните и общодостъпни форми за проява на събуденото обществено съзнание. И досега продължава да радва своите зрители с чудесни постановки.

През октомври 1954 година към Читалището се открива Детска музикална школа.

Днес в нея има класове по пиано, акордеон, китара, електронни инструменти и балет - класически и модерен, и мажоретки.

В края на 60-те години се създава танцов състав, който през 1984 година прераства в Детско - юношески танцов ансамбъл "Дунавска младост“. В своя репертоар той включва танци от всички етнографски области на България.

През 2007 година читалището беше основно ремонтирано по проект "Красива България“.

Днешният празник ще бъде отбелязан с концерт и културна програма.