3146 първокласници ще чуят първия учебен звънец в общо 37 училища във Варна. Ученици в общински училища през новата учебна година ще са 30 626. Близо 1900 ще бъдат дванайсетокласниците. Общински училища 45 Държавни училища – 12, от които 9 професионални гимназии, 1 Спортно училище, 1 Национално училище по изкуствата, 1 специализирано училище за деца с нарушено зрение. Частните училища са 12. Детските градини са: 51 общински, 11 частни, като общо обхванатите деца са 11 395. Във Варна има 7 центрове за подкрепа на личностното развитие и 6 висши училища.

В момента текат трескави довършителни ремонти на 41 образователни сгради. Само в 2 или 3 ще продължат те и след първия учебен звънец, но без това да пречи на обучителния процес, стана ясно от думите на заместник-кмета по образованието Павел Попов, който днес даде брифинг, като темите на срещата бяха предстоящият първи учебен ден и новите проекти в сектор "Образование“.

Проблемът с училище "Димчо Дебелянов“ продължава. Нужна е нова експертиза за покрива, заяви той.

Тепърва обаче предстоят големи инвестиции в сградния фонд на сектора. Той припомни, че 400 деца ще учат от началото на новата учебна година в новия корпус на "Найден Геров“.

През тази седмица Общината ще приеме документите за собственост на новата детска градина "Бялата лястовица“, като до края на годината очакванията са тя да приеме деца. Там инвестицията е за 5,1 млн. лева от програма на Министерството на образованието и науката. Други 6,7 млн. по същата програма са за детска градина 48 "Ран Босилек“ в тополи. Акт 15 там се чака през ноември, стана ясно от думите на заместник-кмета Павел Попов.

45 млн. лв. идват по Плана за възстановяване за 7 проекта, за 8 сгради.

Попов също повтори, че новата сграда на МГ е приоритет на Общината. Забавянето идва от административни процедури по прехвърляне на собствеността.

За физкултурния салон на "Найден Геров“ предстои възлагане на основно проучване на обекта.

За бившето Руско консулство идеята е да се превърне в най-модерната детска градина във Варна.