Мюзикълът “Здравей! Как си, приятелю" закрива днес фестивалът “Сцена  на вековете" във Велико Търново, предаде кореспондент на “Фокус". Музикалният спектакъл е единствения у нас, написан по любимите и популярни песни на живата музикална легенда – Стефан Диомов и либрето на Юрий Дачев.

Постановката е на Държавен музикален театър "Стефан Македонски“ и ще бъде представена от 20:00 часа тази вечер на сцената на Летния театър в старата столица.

Мюзикълът завладява сърцата на зрителите с познати ситуации, много смях и малко носталгия, но най-вече с любими мелодии, които всеки познава, обича и запява.

“Привечер. Късна пролет, Крайморска градина. Пълна с шумове, смях и шепот…Историите на приятелите от срещата на випуска се сблъскват като вълни в брега с младостта и събуждат вдъхновението". Така започва своя режисьорски разказ Камен Воденичаров.

С любов към вечните песни на маестро Диомов диригентската палка грабва Георги Милтиядов. Към морската приказка се присъединяват Николина Костова – Богданова – сценография и костюми, Йоанна Стоянова – хореограф и асистент- режисьор, Севар Иванов – асистент- режисьор и Пеньо Пирозов – координатор на проекта. А идеята за мюзикъла е на Еделина Кънева. Либретото е опряно на текстовете на Диомовите евъргрийни, които сръчно са вплетени в сюжета за срещата на един клас 30 години по-късно – мост между вчера и днес. А утре-то е въведено в сюжета от наследниците на нявгашните абитуриенти. Животът и вълненията на младите гимназисти-потомци са добавени към спомените на бившите гимназисти-родители.

В "Здравей! Как си, приятелю?“ се изпълняват за първи път изцяло със симфоничен звук песни, обичани от няколко поколения българи, на Тони Димитрова, Пламен Ставрев, "Тоника“, "Тоника СВ“, "Домино“ и "Фамилия Тоника“. Солистите на Музикалния театър разказват за първата и за старата любов, за възходите и за паденията, за прошката и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено приятелство. В този разказ участват още оркестърът, хорът и балетът на Националния музикален театър.

Летен оперен фестивал "Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионалния исторически музей и Общинска туристическа агенция "Царевград Търнов“. Музикалният форум е под патронажа на Министерство на културата и е носител на престижния лейбъл "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2024-2025.

Билети за спектакъла се предлагат в мрежата на Ивентим и в Туристическия информационен център на ул. "Христо Ботев“ №5 във Велико Търново.