Една от причините за забавянето на ремонтните дейности по улиците във Варна излезе на яве. Това са недобросъвестни шофьори, които въпреки наличието на тежка техника в определени райони, минават с колите, спират и паркират, така че да пречат на работата. Примерът за това дойде в събота пред Музикалното училище. Тогава работниците трябваше да полагат канализационни капаци и асфалтират около тях. Няколко коли с различни регистрационни табели бяха паркирали като в Дивия запад и усложниха работата по ремонта. Работниците трябваше да внимават, да не одерат возилата или да не ги напръскат с асфалт, видя репортер на "Фокус".

Имаше и водачи, на които изобщо не им пукаше, че на платното има хора и машини и слаломираха между тях. Един дори се изперчи на шофьора на валяка с думите: Какво правиш тук?

На повечето места е така, разказаха работници. Те описаха случай когато при прясно положен асфалт един колоездач решил да мине и затънал. Сякаш за първи път вижда асфалт, от който дори се издигаше пушек, разказаха работници.

Жена пък им се скарала, че купчината с чакъл, сложена за ремонта на улицата, й пречи и не може да изкара колата си от гаража.

Не са една или две подобни случки. Явно не им пука за колите, като имаше и много скъпи, и караха направо по прясно положения асфалт, изпреварвайки валяка, разказаха още работници.

Липсата на самосъзнание у някои хора обаче не оневинява Общината, която е поръчител на ремонтните дейности. Трябваше да се изготви временна организация на движение, да се затворят за няколко дни улиците, за да се свърши по-бързо ремонта по тях. Но и трябваше общинска полиция да следи за гамени, които махат забранителните знаци и карат, сякаш са на полето, а не в града, че и на място, което от далеч е видно, че е в ремонт, коментират будни граждани.   

Интересното в случая е и това, дали тези граждани с коли с различна регистрация паркирали в събота до Музикалното училище са си платили за "Синя зона"? Може би и този въпрос е много излишен.