Снощи се проведе традиционната официална церемония за избор на Спортист на годината в Казанлък, предаде репортер на "Фокус". Освен оценка на неуморния труд на казанлъшките спортисти и техните треньори, награждаването цели да поощри инвестирането на време и старание в разгръщането на таланта и потенциала на нашите спортисти.

Със Заповед на кмета на община Казанлък Галина Стоянова бе определена Комисията за избор на Спортист на годината за 2023 г. В състава ѝ като председател влиза Аксения Тилева, която е председател на Комисия по образование, младежки дейности и спорт към Общински съвет- Казанлък, а членове са общинските съветници Ахмед Мехмед, Владимир Чучумишев и Джамал Папарланов, както и журналистите Мариана Ганева, Иван Димов и Ралица Арабаджиева.

След проведени три заседания комисията определи печелившите спортисти в следните категории:

- Млад спортист;

- отбор на годината;

- треньор на годината;

- 10-те най-добри спортисти на Община Казанлък;

- спортист на 2023 година.

По предложение на експертната комисия бяха отредени и няколко специални награди за особени заслуги в областта на спорта в Казанлък.

Почетните грамоти връчи Председателя на комисията д-р Аксения Тилева.

Церемонията започна с връчването на специална награда на Николай Стоичков, който играе за “Розова Долина" от 15-годишна възраст и наскоро прекрати дългогодишната си състезателна кариера в клуба след близо 500 срещи и отбелязани над 50 попадения за отбора.

Тази година Община Казанлък реши да определи и специална награда за благотворителна дейност, като отличието отиде при Спортен клуб “Брадърс ММА", които имат зад гърба си вече 17 благотворителни кампании в помощ на болни и нуждаещи се хора.

Почетната грамота “Посланици на казанлъшкия спорт" комисията определи за Петър Матеев и Тодора Матеева. Ученикът от Казанлъшката Хуманитарна гимназия Петър Матев е Държавен шампион на България за юношите младша възраст. Матеев се състезава за клуб от Испания – ESETES – PIKOLINOS заедно със своята сестра Тодора, която пък е трета в подреждането на Българска федерация по колоездене при девойките старша възраст.

Призът за ярка личност, с принос за развитието на спорта в Казанлък, заслужено получи Васил Аргиров. Той вече е получавал отличие за крупен инвеститор в спорта. Почти 20 години е начело на Волейболен клуб "Казанлък“, който в този период се утвърди сред водещите в България.

Награда за изключителен пример и сила на духа спечели Добрин Гошов. Той е национален шампион по силов трибой и европейски шампион по стрийт фитнес. Въпреки своето автоимунно заболяване и претърпени няколко операции, той не се отказва от спорта, продължава с физическата си активност и печели състезанията, в които участва. 

Със специална награда за изключителни постижения Община Казанлък награди познатия на всички Ружди Ружди. През изминалата година параатлетът завоюва в Париж четвъртата си световна титла в дисциплината хвърляне на гюле и стана първи на силен международен турнир в Италия –Jesolo 2023 Grand Prix – Открито първенство на Италия.

За спортно дълголетие беше отличен Ради Милев. "Железният“ ултрамаратонец от Казанлък стана победител в своята възрастова група при над 75-годишните от участието си в 48-часово бягане в Кладно, Чехия. Той отново финишира първи след 6-дневно бягане в Балатон, Унгария. Това е и най-доброто време като постижение в историята на състезанието за групата на Ради Милев в последните 8 години.

Специална награда Комисията присъди на Мария Караиванова, възпитаничка на клуба на Петя Пендарева. Тя е сред най-бързите девойки и за 2023-та, водач в ранглистата и победител при 13-годишните атлетки в деветото издание на веригата "А1 атлетика за младежи“.

Община Казанлък връчи посмъртно награда и почете паметта на Иван Карапетров –треньор на колоездачите от Колоездачен клуб “Лястовица 1905". Карапетров беше наставник на момчетата и юношите в последните години и под негово ръководство израснаха десетки спортисти, които бързо се наложиха сред най-добрите по успехи на шосе в състезанията на Българската федерация по колоездене. За заслуги и постижения, в края на 2022г. Община Казанлък връчи на треньора и уважаван в колоездачните среди специалист награда за цялостен принос за развитието на този спорт в града на розите.

В категория Млад спортист грамоти получиха:

1. Георги Христов - Клуб по карате,,Шори Доджо“ с треньор Илиян Дянков- Първо място на световно и национално първенство

2. Ивелин Иванов - Клуб по карате,,Шори Доджо“ с треньор Илиян Дянков –Първо място на европейско и национално първенство

3.Орлин Орлинов –Спортен клуб ,,Аргус ММА,, с председател Красимир Аладжов- Първо място на Балканско първенство 

4. Георги Асанов -–Спортен клуб ,,Аргус ММА,, с председател Красимир Аладжов-Първо място на балканско първенство 

5. Веско Митев - Спортен клуб ,,Аргус ММА,, с председател Красимир Аладжов-Първо място на Балканско първенство 

6.Любомир Синев от спортен клуб ,,Севтополис“ - С председател Тодор Пашов -Първо място на балканско и републиканско първенство 

7.Яшко Койчев от спортен клуб Брадърс ММА – с треньор Дориан Дерменджиев – Първо място на държавно първенство 

8.Георги Георгиев от спортен клуб ,,Алба Дамасцена “- с председател Ради Попминчев –Трето място на републиканско първенство

9.Цветан Иванов - Клуб по спортно катерене ,,Селт “ – с председател Никола Недялков-Първо място на Държавно първенство

10. Михаела Стоянова - Клуб по спортно катерене ,,Селт“ с председател Никола Недялков- Първо място на държавно първенство

11. Николета Ванкова - Клуб по спортно катерене,,Селт“ с председател Никола Недялко -Първо място на държавно първенство

12. Радост Проданова - Клуб по лека атлетика ,,Цветанка Христова “ – с председател Светла Миткова –Второ място на Държавно първенство

13. Христо Кусев -Колоездачен клуб ,,Лястовица 1905“ с председател Смаил Алимов - Първо място на Длош първенство

14. Преслав Кожухаров --Колоездачен клуб ,,Лястовица 1905“ с председател Смаил Алимов - Първо място на Длош купа

15. Николай Лазаров - -Колоездачен клуб ,,Лястовица 1905“ с председател Смаил Алимов – Второ място на Длош купа

16. Александър Фильов - Клуб по спортна стрелба ,,Севтополис ,, – с председател Нели Йончева -Четвърто място на Държавно първенство

17. Любомир Лазаров- -- Клуб по спортна стрелба ,,Севтополис ,,– с председател Нели Йончева -Второ място на Държавно първенство

18. Андрей Тончев и Александра Кръстева- клуб по спортни танци ,,Роза “ с председател Петър Радев –Трето място на международен турнир

19. Лора Николова-спортен клуб ,,Кентавър“ с председател Николай Богданов – Първо място на Държавно първенство

20. Зорница Желева - спортен клуб ,,Кентавър“ с председател Николай Богданов – Първо място на Държавно първенство 

22. Марина Събчева Николова-спортен клуб ,,Кентавър“ с председател Николай Богданов – Първо място на турнири. 

23. Павел Димитров -Колоездачен клуб ,,Лястовица 1905“ с председател Смаил Алимов, два сребърни медала длош купа. 

Наградата за Млад спортист за 2023 година спечели Самуил Гигов от клуб по карате ,,Шори Доджо “ – с треньор Илиян Дянков. Самуил в носител на първо място на световно и европейско първенство.

В категорията "Отбор на 2023 г. "се съревноваваха 5 спортни клуба и с единодушие призът беше връчен на Колоездачен клуб ,,Лястовица -1905,,

За "Треньор на годината" беше избрана Мариана Ламбова.Тя извоюва призови места на своя ансамбъл и състезателки на провелите се държавни първенства по художествена гимнастика през изминалата година.

10-те най-добри спортисти,прославили Община Казанлък бяха отличени както следва:

Награда за постигнати международни успехи-Ан-Мишел Христова. 

Награда за най-прогресиращ млад състезател тази година-Иван Бонев.

Награда за обещаващ спортист-спортното дуо Венцислав Загорски и Александра Царева.

Награда за най-атрактивен спортист-Теована Станчева.  

За изключителни успехи Община Казанлък отличи двукратния победител в конкурса “Спортист на годината" Теа Арезу.

Награда за спортно вдъхновение-състезателката от колоездачен клуб “Лястовица" Симге Кутикова.  

Награда за постоянство и дръзновение-Йоана Недялкова.  

Община Казанлък отличи Любомир Богданов за дългогодишна състезателна дейност.

Награда за  спортна дисциплина и високи резултати-Калоян Жеков.  

Награда за високи резултати в колоездачния спорт-Кевин Хаджиев.

Кулминационният момент в церемонията беше връчването на наградата "Спортист на годината ", която с решение на Комисията беше присъдена ня Божидара Дерибеева.Тя е гимнастичка в спортен клуб по художествена гимнастика "Розова долина" с треньор Мариана Желязкова Ламбова. Едва на 12 години, тя има спечелени осем златни, три сребърни и два бронзови медала от държавни първенства и множество турнири. След положен изпит Божидара Деребеева е приета в звеното на “Бъдещи звезди", което е голям успех за младата ни състезателка.