В шест от селата на територията на община Павликени все още има проблем с питейната вода. Това стана ясно на заседание на Общинския щаб по проблемите с водоснабдяването, предаде кореспондент на "Фокус“.

Най-засегнати от проблема са Върбовка, Горна Липница, Димча, Долна Липница, Караисен,  Лесичери и Недан. От местната администрация увериха, че активно търсят трайни решения за това хората възможно най-скоро да имат вода в домовете си.

На срещата стана ясно, че Общината ще закупи още пет нови цистерни за вода, които ще бъдат използвани в изброените села. От администрацията подчертаха и, че са осигурили достатъчно минерална вода за всички населени места, но имат готовност при нужда да доставят още.

"Обявена е обществена поръчка за избор на проектант за "Изготвяне на технически проект за "Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа в село Патреш и последващо осъществяване на авторски надзор“.  Внесено е за одобряване от Общински съвет техническо задание за изработване на ПУП-ПП за довеждащите водопроводи до селата Лесичери и  Дъскот. Предстои обществена поръчка за избор на изпълнители за проекта "Реконструкция и модернизация на водоснабдителната система с. Недан“ – І етап (тласкател и гл.кл.1, гл.кл.2, кл.1, кл.2 и кл.2а)“, обясниха още от Общината.

Ето и актуална информация по населени места:

с. Батак

По данни на кмета и началника на район "ВиК Йовковци“ Павликени към момента в селото няма въведен режим на водоснабдяването. Предприето е обследване на водопроводната мрежа на село Батак за локализиране на скрити течове.

с. Бутово

Към момента няма въведен режим на водоснабдяването.

Бяла черква

Към момента няма проблеми с водоснабдяването и аварии. Изчаква се становище на РИМ - Велико Търново относно наличие на недвижими културни ценности в обсега на проект "Реконструкция на част от вътрешна водопроводна мрежа на гр. Бяла черква“ – около 15 км.

с. Върбовка

Проведени са успешни 72-часови проби на ел. провода и водопровода. Окомплектоват се документи от различни институции за обекта за въвеждане на обекта в експлоатация.

Има авария на довеждащия водопровод, която все още не е открита и нивото на водата е намаляло, а помпата работи само около 5 часа на денонощие. В селото има разположени общо 12 цистерни за нуждите на населението, но ще са необходими още три.

с. Вишовград

Към момента няма проблеми с водоснабдяването и аварии.

с. Горна Липница

Няма налягане по високите части на селото. Необходимо е около 800 м. водопроводна мрежа да бъде подменена.

с. Димча

Има въведен режим на водоснабдяването и има авария на довеждащия водопровод, която все още не е открита. Помпата работи само около 5 часа на денонощие.

с. Долна Липница

Има въведен режим на водоснабдяването. От гравитачното не влиза вода в резервоара, заради спукана тръба. Към момента няма необходимост от водоноски и цистерни. Тече процедура по регистрация на кладенците в "Басейнова дирекция" - Плевен.

с. Дъскот

Няма въведен режим на водоснабдяването. Внесено е за одобряване от Общински съвет техническо задание за изработване на ПУП-ПП за довеждащите водопроводи до селата Лесичери и Дъскот.

с. Караисен

Има въведен режим на водоснабдяването. Водоподаването по напоителния канал е спряно от "Напоителни системи“. Отстранена е аварията в Дома за стари хора.

с. Лесичери

Има въведен режим на водоснабдяването. Водоснабдяване има само за 1 час вечер. Необходимо е да се поставят цистерни в македонската махала.

Внесено е за одобряване от Общински съвет техническо задание за изработване на ПУП-ПП за довеждащите водопроводи до селата Лесичери и Дъскот.

с. Михалци

Няма проблем и няма въведен режим на водоснабдяването.

с. Мусина

Няма въведен режим на водоснабдяването. Има авария на довеждащия водопровод от село Мусина за село Русаля.

с. Михалци

Няма проблем и няма въведен режим на водоснабдяването.

с. Недан

Локализирани са 9 аварии 2 от тях са отстранени от ВиК. Изготвен инвестиционен проект "Реконструкция и модернизация на водоснабдителната система с. Недан“ – І етап (тласкател и гл.кл.1, гл.кл.2, кл.1, кл.2 и кл.2а). Предстои избор на изпълнители.

Павликени

Няма проблем с водоснабдяването в града. На 4юли стартира изпълнението на строителните дейности по Проект за "Реконструкция на водопроводната мрежа на гр. Павликени“ - втори етап: Подетапи ІІ.1, ІІ.2, ІІ.4 и ІІ.5. (Водопровод - част от вътрешна ВМ на гр. Павликени - 8487 м.) Подетапи ІІ.3.1 и ІІ.6. (Водопровод - част от вътрешна мрежа на Павликени – 2074 м.).

с. Паскалевец

Няма проблем с водоснабдяването.

с. Патреш

Няма режим на водоснабдяването. Водата стига до всички квартали на селото. ВиК "Йовковци" са извършили подмяната на гравитачния водопровод от дренажи до ЧР при помпена станция (ПС). Педстои обектът да се включи в списъка за обследване.

с. Росица

Няма проблем с водоснабдяването.

с. Сломер

Няма проблем и няма въведен режим на водоснабдяването.

с. Стамболово

Няма проблем с водоснабдяването. Има драстично намаляване на дебита на водата в помпената станция и кладенците.