Средната брутна месечна работна заплата в област Варна за януари 2024 г. е 1959 лв., за февруари - 1971 лв. и за март - 2078 лева, което прави увеличение от 119 лева за трите месеца на тази година.

По размер на средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2024 г. област Варна е на второ място спрямо другите области в страната. Най-високо е заплащането в област София (столица) - 3037 лева, сочат данните на Териториално статистическо бюро – Североизток, Отдел "Статистически изследвания - Варна“ към Националния статистически институт.

През първото тримесечие на 2024 г. средната месечна работна заплата нараства спрямо четвърто тримесечие на 2023 г. с 1.9%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са "Други дейности“ - с 16.9%, "Операции с недвижими имоти“ - с 15.4% и "Селско, горско и рибно стопанство“ - с 14.1%. 

Спрямо първото тримесечие на 2023 г. средната месечна работна заплата нараства със 17.6%, като най-голямо е увеличението в икономическите дейности "Операции с недвижими имоти“, "Професионални дейности и научни изследвания“ и "Административни и спомагателни дейности“.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата в обществения сектор се увеличава със 17.3%, а в частния сектор - със 17.7%.

 Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение за периода са: 

- "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - 3820 лева; 

- "Финансови и застрахователни дейности“ - 3396 лева;

- "Професионални дейности и научни изследвания“ - 2455 лева.

Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности:

- "Хотелиерство и ресторантьорство“ - 1359 лева;

- "Други дейности“ - 1414 лева;

- "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ - 1593 лева.

Данните са получени от тримесечното "Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд“, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда. Наблюдението е репрезентативно, като се използва стратифицирана случайна извадка от предприятия. Генералната съвкупност се стратифицира по следните критерии: териториален признак - 28 административни области, икономическа дейност по КИД - 2008, размер на предприятието според броя на наетите лица, обясняват от НСИ.