Заявления от двама избрани общински съветници за прекратяване на правомощията  им преди полагането на клетва, са постъпили в Общинската избирателна комисия – Смолян. Това съобщи за "Фокус“ председателят на комисията Симеон Велинов.

Първото заявление е от Марин Ташев Захариев, избран за общински съветник от ПП ГЕРБ с най-много преференции, като лично за него своя глас дадоха 378 избиратели. В заявлението на Захариев се посочва, че желае ОИК – Смолян да обяви за избран следващия общински съветник от режисираната листа на ПП ГЕРБ, а именно Ивайло Борисов Халваджиев.

В другото заявление, което е от Андриян Георгиев Петров, също избран за общински съветник от ПП ГЕРБ, се посочва че иска прекратяване на правомощията му като такъв. Той допълва, че желае ОИК – Смолян да обяви за избран следващия общински съветник от регистрираната листа на ПП ГЕРБ – Софка Ясенова Иванова.

Общинската избирателна комисия – Смолян е решила да прекрати правомощията на двамата избрани общински съветници и да обяви за такива предложените от тях в съответната регистрирана листа на ПП ГЕРБ.

Заявленията да подадени на 7 ноември, а решенията на ОИК – Смолян може да се оспорват в тридневен срок от обявяването им пред Централната избирателна комисия по реда на чл. 88 от ИК.