ГЕРБ-СДС печели убедително предсрочните парламентарни избори в област Смолян, като получава 31,23 от вота да жителите на региона, съобщи за "Фокус“ председателят на РИК – Смолян Венета Русева.

Любопитно е обаче как е разпределен преференциалния вот на избирателите в Смолянско. Рекордьор отново е дългогодишният народен представител д-р Красимир Събев от ГЕРБ-СД, който бе втори в листата. Той получава рекордните 3712 преференциални гласа, посочи Русева. На предходните избори той имаше 3018 гласа. Водачът на листата и кмет на Смолян Николай Мелемов е получил 858 преференции. Осмият в листата, Тодор Батков-син има 2912 преференциални гласа, като на изборите през юни той получи 2177 гласа.

Водачът на листата на ПП-ДБ за област Смолян, Михал Камбарев е получил 1262 лични вота, а 1954 от избирателите са гласували без преференции за коалицията.

642 преференции е получил водачът на листата на Алианс за права и свободи, Хайри Садъков, който е депутат в последните няколко народни събрания. Вторият в листата, Анджей Джандев, който също е депутат през последните години, получи 556 гласа с преференции. Осмият в листата Румен Пехливанов, който бе дългогодишен кмет на Рудозем е получил 338 преференциални гласа. Без преференции за АПС са гласували 6503-ма души, уточни Русева.

741 лични вота е получил водачът на листата на ДПС – Ново начало, Халил Летифов. Вторият в тази листа, Сафидин Чикуртев, който бе дългогодишен кмет на село Смилян има 258 гласа. Без преференции за ДПС – Ново начало са гласували 2136 избиратели. 

Водачът на листата на "Възраждане“, Ангел Георгиев има 442 преференции, а 2108 са гласували без да отбележат преференциален вот за партията.

Председателят на РИК – Смолян уточни, че все още не е ясно как ще бъдат разпределени четирите мандата за 22-ри многомандатен изборен район Смолянски. Очаква се по-късно през седмицата да се уточни и кои четирима кандидати ще влязат в 51-вото Народно събрание, каза още Русева.