Двама от най-изтъкнатите български юристи - чл.-кор. проф. д.ю.н. Атанас Семов и и проф. д.ю.н. Борис Велчев предлагат за почетни граждани на Велико Търново през 2024-а. Идеята е на сдружение "Велико Търново – историческа и духовна столица на България“ и вече е внесена за разглеждане в ОбС – Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Предложението е подкрепено и от редица изявени общественици от старата столица и всички краища на страната – съдии, прокурори, адвокати, областният управител Ивайло Здравков, ректори на университети и други.

В мотивите са посочени заслугите на конституционния съдия чл.-кор. проф. д.ю.н. Атанас Семов , който е единственият професор по право на Европейския съюз в България, а през 2006 година създава и ръководи Международна магистърска програма по право на Европейския съюз в СУ, подчертава се забележителната му научна продукция, която включва 16 монографии, 32 учебника и учебни помагала и над 150 научни студии и статии и др

Проф. Семов е един от най-ентусиазираните поддръжници на идеята Велико Търново да се утвърди като духовна и историческа столица на България и решението на Народното събрание в този смисъл да бъде изпълнено с реално съдържание.

Борис Велчев е професор е по наказателно право и международно наказателно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски“ и във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий“. Бил е ръководител на Катедрата по наказателно-правни науки на ВТУ, в който преподава от 1998-а до днес - повече от 25 години, от които девет - на обществени начала. Два пъти е избиран от студентите от Великотърновския университет за преподавател на годината. По настоящем е ректор на Висшето училище по застраховане и финанси.

Проф. Борис Велчев е неразривно свързан с Велико Търново повече от 25 години, като е вложил много от своите усилия за развитие и издигане престижа на Великотърновския университет, запазване самостоятелността на Юридическия факултет на университета и превръщане на Велико Търново в привлекателен град за младите хора.

През месец септември 2019-а, по повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция, във Велико Търново, в Музей "Възраждане и Учредително събрание“, се проведе единственото изнесено тържествено заседание на Конституционния съд на Република България, под председателството на проф. Борис Велчев. Той е защитник на идеята за утвърждаването на Велико Търново като втора столица на България.

Атанас Семов и Борис Велчев полагат усилия за реализиране на идеята всички най-важни събития, свързани с държавността, като полагане на клетва от президента, народните представители, министрите, конституционните съдии, изменения в Конституцията и др., да се провеждат тържествено и символично във Велико Търново, където са приемани и подписвани най-важните документи на Отечеството ни.