Необичаен и атрактивен домашен любимец имат учителката Невена Георгиева и нейния съпруг Мариян. Те и техните деца си отглеждат вкъщи виетнамско прасе, предаде кореспондент на "Фокус“. Животното е женско и носи красивото и интересно име Фръциела. Четириногата госпожица е член на семейство Георгиеви от около година и половина. Живее свободно в двора на къщата, където съжителства с кучета, котки и зайци. Любимото ѝ занимание е да си похапва, като хич не е придирчива към храната.

"Всичко започна на шега. В Инстаграм бях гледала видеа на такива прасенца и видях, че са много забавни и интересни, след което споделих с мъжа ми и той тайно от мен е започнал да ми търси такова прасенце. Интересното е, че тя е родена на моята дата – ние сме астрални близначки с нея. На 18 април е родена“, разказа с усмивка Невена.

Името на животинката не е избрано случайно, а с конкурс, проведен във Фейсбул от нейната собственичка. Идеята е, че прасенцето се "фръцка“ като ходи.

Фръциела ще прекара втора Коледа със семейство Георгиеви и нейните собственици уверяват, че тя е член на семейството и няма опасност да и се случи нищо лошо.

"Въпросът, който ми задават много често приятели е "Ама как, тя още ли е жива? Идва Коледа, няма ли да я заколите?“, но аз отговарям "Да, разбира се, че е жива и не, няма да я колим!“, допълва педагожката.

Пояснява и, че прасенцето не изисква някакви специални грижи. Храни се с всичко, най-много обича трева, жито и царевица. Обикновено тези животни живеят до около 30 години. Стават около 50 килограма, а на височина са колкото средно голямо куче. Характерно за тях е, че имат остро обоняние и благодарение на него са отлични търсачи на трюфели. Въпреки, че крачетата им са доста къси, те са изключително бързи.

Повече за Фръциела и нейния живот можете да чуете в звуковия файл.