Положението на Шокъровия канал отново е плачевно. Това сигнализират читатели на Varna24.bg, които изпратиха и снимка, от района край Зоопарка в морската градина.

Не е ясно, от къде отново са се появили дадени отпадъци, като например автомобилната гума и юргана, риторично питат хората.

Вчера от Община Варна съобщиха, че ежегодно се извършват дейности по контрол и осигуряване проводимостта на около 70 участъка от отводнителни (охранителни) канали, дерета, канавки и водостоци. Преди възлагане на дейностите по почистването се извършват огледи на място - по цялото протежение на водните обекти, за да се прецени състоянието им. При огледите се преценяват конкретните дейности, които е необходимо да се извършат, като почистване от битови и растителни отпадъци, суха и паразитна растителност, наноси и земни маси.

Осъществява се стриктен контрол преди, по време и след почистването. Проверките и огледите на място се извършват от еколозите от Община Варна и инспекторите “Екологичен контрол" от районните и кметски администрации. Общинските служители извършват периодичен контрол и проверки на място при постъпване на сигнали за замърсяване на деретата и градските площи и налагат глоби. Административните актове са нараснали до десет пъти в сравнение със същия период на миналата година.

Последното обстойно почистване на обектите е било в периода септември 2023 г. – февруари 2024 г. Предстои възлагане на ново почистване и поддържане на участъци от канали, дерета и водостоци на територията на Община Варна.

От Дирекция ЕООС призовават гражданите да не изхвърлят отпадъци в канализационната мрежа, отводнителните (охранителни) канали, дерета, канавки и водостоци, да опазват от замърсяване водите, прилежащите им зелените площи и околната среда.

Подготвя се премахването на дънери и засаждането на нови дървета на мястото на изсъхналите и отстранените по пешеходната зона и централната част на града. Изискването на кмета Благомир Коцев е те да бъдат достатъчно укрепнали, за да е сигурно, че ще се вкоренят, да се съобразят сезонът и видовете, както и да се упражнява стриктен контрол върху поддръжката им през годините.