Над 30 населените места във Великотърновска област все още са без електричество. Има и много селища, в които няма вода. Това обобщи за "Фокус" областният управител Ивайло Здравков. Той увери, че се работи по отстраняването на всички повреди.

Що се отнася до постъпилите през вчерашния ден сигнали за затруднен достъп до няколко здравни заведения в областния център – пътищата до тях вече са разчистени.

По думите на губернатора приоритет е почистването на Републиканския път Русе – Велико Търново I-5.  Над 100 тира в момента чакат на Русе, за да влязат на територията на България, така че се прави всичко възможно този участък да бъде изцяло изчистен и проходим. Той подчерта, че комуникацията със съседните области е на много добро ниво.

"Правим всичко по силите си, за да се справим с усложнената зимна обстановка. Включихме и Държавните горски стопанства и използваме техниката им за сечене на дървета. Следим обстановката и сме в постоянна координация и с десетте общински кмета и където е необходимо помагаме с всички сили“, увери още Ивайло Здравков.

Той допълни, че в района на Павликенска и Стражишка община все още има затворени пътища, но там са осигурени снегорини на Областно пътно управление за почистване на проблемните трасета. 

Екипите са на терен повече от 48 часа, но на места няма никакви видими резултати.