Красоти се появиха във село във Варненска област. Такива трудно могат да се видят в големия град, освен това не струват скъпо. В изработването им се включиха местни деца.

Село Синдел става все по-цветно! Арт инсталация с пейки, съобщиха от Сдружение "Наш свят“, научи репортер на "Фокус".

Само преди седмица ви съобщихме, че по проекта на сдружението “Културният свят достига до всички“ деца превърнаха двора на училището си в с. Синдел в красива, пъстра палитра. Те украсиха плочките, като изрисуваха игра на "Не се сърди човече" и "Дама".

Проектът се разраства и сега малчуганите са изрисували пейките в населеното място. Така, освен че се учат да труд за благото на обществото, те и приучават навици да опазват красиви неща, така че да са приятни за околните.

Проектът “Културният свят достига до всички“ стартира в началото на годината и ще продължи до февруари следващата година. Той е по Програма, финансирана от от европейското икономическо пространство и Министерство на културата на България. Партньори са училищата в село Синдел и град Игнатиево, където преобладават ученици от ромското малцинство. Той ще обхване 200 млади хора от двете населени места, които ще изучават театрално майсторство, ораторско изкуство, поезия, музика, сценични танци, дизайн, сценография, фотография и приложни изкуства. Проектът представя интердисциплинарен подход за информиране широката общественост за културата и изкуството на етническите малцинства с фокус роми от Североизточна България.

Проектът цели социално културно етническо сближаване между мнозинството и етническото малцинство, чрез колаборацията на професионални артисти с ромски младежи чрез средствата на изкуствата. Младите хора ще имат достъп до професионално изкуство и култура и възможност за разкрият своите заложби и нагласи за творчество.