Сградата на старата Автогара на Варна е вече изтърбушена. Свалени са прозорците. Цялата конструкция се държи на носещи колони и стени.

Все още не е престъпено към демонтирането на каменната мозайка "Хората и морето“ от пловдивския художник Чавдар Пашев, създадена през 1971 г. Тя се намира в дясната страна във вътрешността на сградата.

Не е демонтирана, като се смята, че тя ще бъде преместена, и скулптурата "Посоки и движение". Пластиката е дело на скулптора Евгени Баръмов, архитектурният проект е дело на арх. П. Куюджуклиев. Създадена е през 1972 г. и е определена от някои специалисти като първата абстрактна монументална пластика в България.

Вече неработещата стара Автогара на Варна е открита на 14 април 1971 г. Проектирана е от архитектите Матей Матеев, Благовеста Матеева и инж. Т. Софкарев. През 2017 г. става единствена автогара за Варна, поради закриването на автогара "Юг“ (известна като Частната автогара във Варна), която бе премахната заради изграждането на новия булевард "Васил Левски“.