Около 100 кадети от Професионалния сержантски колеж на Националния военен университет "Васил Левски“ оцеляват в дивата природа. Бъдещите сержанти тренират психическата си устойчивост и физическа натовареност при изпълнение на задачи в агресивна среда, предаде кореспондент на "Фокус". Освен това младите хора трупат и развиват знания и умения в екстремни условия, за да повишат лидерските си качества при решаване на конфликти в малки групи.

Тактическото занятие по оцеляване започна в понеделник и продължава четири дни и за това време кадетите преминават през различни учебни центрове, в които се учат да добиват вода и огън, да оказват първа медицинска помощ и да евакуират ранен, да устройват убежища и капани, да намират храна, да я тестват и да я приготвят в полеви условия. Тренират взимане на военнопленник, поведението на военнослужещ по време на разпит и различни методи за провеждане на разпит. Бъдещите сержанти участват и в занимания по алпийска подготовка и преодоляване на водна преграда. Първият етап от занятието завършва с нощно ориентиране, а вторият представлява военно-приложна игра, в която кадетите трябва да приложат на практика придобитите вече умения като приготвяне на храна, изготвяне на капани, добиване на вода и палене на огън.

Военно-приложната игра включва сглобяване на автомат "Калашников“, преодоляване на различни видове препятствия и оказване на първа медицинска помощ и евакуация на ранен.

Учението се провежда под ръководство на директора на Професионалния сержантски колеж офицерски кандидат Невелин Добрев и старшина Петър Петров.