На официално открит обект - "Четвърти етап на реконструкцията на централната пешеходна зона във Видин“, днес ударно се работи, видя репортер на "Фокус“.

Със специална церемония и прерязване на лента "завършения“ обект бе открит в последния работен ден на миналата година-29 декември. Инж. Денислав Стаменов, старши експерт "Улична и пътна мрежа“ и ръководител на проекта във видинското кметство, символично преряза лентата в една част от обновената пешеходна зона до Спортна зала "Фестивална". С успеха и завършения ремонт се похвали официално пред гражданите и медиите на закриваща пресконференция по проекта и общината. Любопитното е, че по неизвестни причини, дали само за снимките, телевизионното отразяване и отчитане на "завършения проект“, крайния срок на който изтичаше ден след откриването, фотоапаратите са заснели само малка част, в която той е завършен. Дори журналист от местна кабеларка държи лентата за да бъде прерязана и да се рапортува, че всичко е готово.

Проверка на репортер на "Фокус", ден след откриването и в първите работни дни на новата година, на "завършената“ обновена пешеходна зона от Младежкия дом до Спортна зала "Фестивална", показа, че има още много за довършване. Дори и на новооткрития участък-площадката пред спортната зала с поставени няколко нови пейки, сниман като напълно завършен, има още какво да се довършва и достроява.

В недовършения участък от по-малко от 300 метра пешеходна отсечка има още много работа. Строителната фирма обещава да завърши новоткрития обект до края на  януари. Нещо, което с просто  око, дори и непредубедено, ще установи, че трудно ще се случи, дори и при топло и благоприятно за работа време.

Проектът "Основна реконструкция на централна пешеходна зона – четвърти етап“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014 – 2020 година. Стойността на проекта  е 1 330 630 лева. От тях 979 959 лева са европейско безвъзмездно съфинансиране; 172 934 лева – национално съфинансиране и 177 736 лева – финансиране от бюджета на община Видин. Първата копка на обекта се състоя на 14 март 2023 г. и той трябваше да завърши напълно на 31 декември. Но той, незавършен, предварително бе открит за да се спази обявения по проекта краен срок.

Според договора с фирмата изпълнител на ремонтните дейности "ПСТ Видин“ ЕООД отдавна трябваше да бъдат приключени всички строително-монтажни работи, включително и документалната част по проекта. Така една от най-натоварените централни пешеходни зони във Видин, на която са разположени десетки търговски обекти, културни институти и голям жилищен комплекс, остана затворена повече от десет месеца и това причинява ежедневно много неудобствата на видинчани. Най-лошото е, че не е ясно докога това ще продължи.