Изключително неприветлив – мръсен и неподдържан изглежда един от най-големите паркове на Велико Търново след уикенда. "Света гора“ е любимо място на малки и големи старостоличани, тук идват и много туристи. Деца и възрастни използват пространството за игра, разходка и пикник. Дори и в делнични дни тук можете да намерите десетки майки, които са избрали "Света гора“, защото тук няма коли и мястото е далече от градския шум и мръсотия. Оказва се, обаче, не всички посетители знаят как трябва да се държат сред природата, предаде кореспондент на "Фокус".

След хубавото време през събота и неделя, заради което паркът отново беше посетен от хиляди, намираме преливащи от боклуци кошчета, изхвърлени по тревните площи бутилки, чаши и кенчета, както и люспи от семки около пейките и в беседките.

Проблемът с вандализма в региона също едоста сериозен. Голяма част от парковата мебел е неизползваема – пейките са изпочупени, от масите има изкъртени дъски, а на места тези съоръжения са напълно премахнати.

От Община Велико Търново са се опитвали многократно да решат проблема, като в района има и постоянна охрана, но това не помага. Полицейските патрули, които всяка лятна вечер правят обиколки на парка, също не успяват да изплашат достатъчно вандалите.

Имаше идея за монтиране на камери, но търновци са скептици, че и това ще даде резултат.

Днес екипите на местната администрация ще почистят пространството, ще съберат боклуците и ще изметат люспите. Решението, обаче, е временно, защото само след четири дни отново предстои уикенд и паркът отново ще заприлича на бунище.