Светещият с различни цветове Фонтан на сирените във Варна, вече радва жителите и гостите на града. Десетки се спират, за да се любуват на феерията и да снимат за спомен романтичния и красив символ на Морската градина.

Идеята за изграждане на фонтани и изкуствени езера е част от общата концепция за развитие на парковото строителство във Варна. Строителството на Фонтана на сирените започва през 1926 г., с инициатива на кмета Петър Стоянов и паркостроителя Антон Новак. С решение на Общинския съвет е възложено на скулптора Кирил Шиваров да изработи пластичната украса, необходима за фонтана.

Още тогава авторът е предвидил в идейния си замисъл и нощен ефект – разноцветно осветление на дъното. Размерите на скулптурната композиция са 2.80 м на 3.30 м., а диаметърът на басейна е 10 м. Материалът, който е използван за изработката е изкуствен и естествен камък, както и цимент.

Фонтанът е открит тържествено през лятото на 1928 г. по същото време, когато се открива и Морското казино. Двата обекта са част от общата концепция през 20-те г. на миналия век – Варна да се превърне в Международен морски курортен център по европейски образец.