Днес в постоянната рубрика на "Фокус" - "Преди и сега", ще ви покажем едно притегателно място в града с разлика от над 35 години във времето. Това е квартал "Възраждане", където в края на 80-те години на миналия век бе вдигнат най-големия търговски комплекс във Варна. Тогава това бе РУМ "Бриз". Той вече не съществува. Мястото също е притегателно - сега там се намира хипермаркет "Кауфланд" (долната снимка на нашия колаж).

Но да се върнем назад във времето. И преди да разгърнем страниците на старите вестници и да научим как преди години са го рекламирали, ще ви разкажем една прелюбопитна история, която я знаят малцина. За разлика от повечето сгради, които първо се измислят, проектират, чертаят, правят се макети и чак тогава се пристъпва към строежа, то при РУМ "Бриз" тази последователност е объркана. Чак след като е построен и вече приема първи посетители, е решено да бъде направен макет на сградата и той да бъде представен на Пловдивския панаир. По него време след новините по телевизията (тогава имаше Канал 1 и Ефир 2, но втория трудно се хващаше), зрителите гледаха 10-минутен телевизионен преглед на най-важното от Панаира. Така много българи научиха, че във Варна вече е изграден много голям търговски комплекс.

Сега нека разгърнем старите страници и да се върнем назад във времето, за да научим как е бил представен този много модерен за времето си в България търговски комплекс:

С участието на комбината за търговия и услуги "Лазур" отвори врати най-големият обект в града - Районният универсален магазин "Бриз". РУМ "Бриз" - на два етажа, предоставя необходимите условия за комплексно задоволяване на потребностите на хората. Културно обслужване, изобилие от стоки, съвременна организация на търговските процеси - всичко това може да намерите на 2400 кв. метра обща търговска площ. И един любопитен факт! Въпреки че се намира далеч от центъра на града, в квартал "Възраждане", РУМ "Бриз" е много посещаван и реализира дневен стокооборот над 500 000 лева.

Търговският комплекс привлича вниманието с модерните си и разчупени алпийски форми, с оригиналния си архитектурен дизайн и функционално разпределение. Присъстват още богата зеленина, много цветно стъкло, мрамор, алуминий и метал. Входните врати са с фотоклетки за автоматично отваряне. Обзавеждането е функционално и подсказва добър вкус. Това е първото впечатление за комфорт и делово общуване. А след като си обходил на длъж и шир професионално аранжираните търговски зали и си разгледал стоките, изложени в секциите, разбираш, че "Бриз" е и примамлив обект, впечатляващ със стоково разнообразие. Тук купувачът е очакван посетител. Отморяваща музика в комплекса създава благоприятен за търговия звуков фон, а чрез аудиовизуална уредба се предават и съобщения, реклами и полезна информация.

Вижте "Преди и сега" от предния път ТУК