Днес в рубриката на Varna24.bg - "Преди и сега", ще ви покажем един от символите на морската столица със 70 години разлика.

Това е импозантната сграда на Морско училище, както е познато Висшето военноморско училище “Никола Йонков Вапцаров".

Това е една от забележителностите, които се открояват в пейзажа на Варна, гледана откъм морето. Морското училище се премества в тези сгради през 1954. Трите сгради са построени на мястото на военен имот, използван от Осми приморски полк.

Отпред е централния корпус на училището, предназначен за администрацията и класни стаи за курсанти. В двете симетрични сгради, които са перпендикулярно разположени на централната, живеят курсантите през срока си на обучение. Зад плаца има столова с кухня и помощни помещения. До нея са парната централа и складовете.

През 1954 били завършени централната и западната сгради, а източната била на етап груб строеж. През 1968 се надстроява по още един етаж на трите сгради, а покривите им били заменени с железобетонни плочи. Надстроени са два етажа над столовата и са построени още две помещения за столови, както и кинозала.

През 1976 е построен спортния комплекс с басейн. През 1985 е открит и Планетариума на училището. Архитектурата на централния корпус привлича вниманието на варненци и гостите на града. Особено се откроява кулата с металния конус, която със специално осветление нощем има впечатляващ изглед. Така централният корпус на Морско училище се е превърнал в един от символите на Варна.

Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров“ е най-старото техническо учебно заведение в Република България. При неговото развитие във времето се разкриват и утвърждават нови структури, за да се стигне до съвременните факултети, катедри, департамент и професионален колеж, влизащи в състава на Училището. Така то се утвърждава като най-престижният център за подготовка на морски кадри у нас.

Родното морско образование започва не от Варна, а от Русе на основание Циркуляр №7/16 януари 1881 г. на Военното министерство на Княжество България. В циркуляра се обявява, че се формира Морско училище, считано от 9 януари 1881 г.

За инициатор на формирането на учебното заведение историята посочва капитан-лейтенант Александър Егорович Конкевич, "заведующ“ Флотилията и Морската част (официалното название на ВМС на България през ХІХ в.).

Пръв началник на Морското училище е подпоручикът от корпуса на флотските механици Павел Алексеевич Машнин, който остава на тази длъжност до март 1882 г.