От 20 до 22 септември Витоша ще бъде домакин на първото си международно състезание по планинско колоездене в дисциплина спускане, част от календара на Международния Колоездачен Съюз, носещо точки за световната ранглиста. Над 100 са записаните за участие към момента, сред които някои от най-добрите родни състезатели от цялата страна, както и представители на Франция, Белгия, Великобритания, Гърция, Босна и Херцеговина и Република Северна Македония.

Витоша "Home Mountain Bike Cup" се провежда за 11-и пореден път, като по традиция е част от календара на Фондация "София – европейска столица на спорта" и Столична Община, като тази година ще бъде също и финален кръг от Българските Даунхил серии.

За втора поредна година състезанието ще се състои по трасето за спускане "Витошко лале“ в непосредствена близост до едноименната ски-писта, което е едно от най-техничните и интересни в цялата страна. Дължината на маршрута е близо 2 км, като включва множество стръмни отсечки, корени, скокове, големи камъни и други интересни и предизвикателни елементи.

В петъчния ден, състезателите ще се регистрират на място и ще правят пешеходен оглед на трасето, в събота, 21.09 ще тренират, а в неделя, навръх празничния 22-ри септември ще се проведе самото състезание. Квалификациите ще започнат в 12:30, а финалите в 15:00 часа. За победителите има подготвен примамлив паричен награден фонд, както и много предметни награди предоставени от партньорите на събитието от Ред Бул, Керхер България, Aquamatrix, Maxxis, Stanley България и други.

Официален медиен партньор на събитието е международния телевизионен канал Extreme Channel, който ще промотира събитието в ефира и социалните си медии и ще излъчи специален репортаж в над 40 държави по цял свят.

Освен състезанието, тази събота над столицата предстои още едно интересно мероприятие – финалното събитие на тазгодишната поредица от тематичния "Семеен ден“ на Витоша и откриването на новия спортно-образователен туристически маршрут "Витошко лале“.

През цялото лято от "Витоша Аутдор Център“ организираха множество активности и забавления за малки и големи, сред които тематичния "Family day" с различни игри и предизвикателства цялата фамилия, в които се включиха десетки семейства с деца от страната и чужбина. Тази събота организаторите отново са подготвили много забавления, в които всички желаещи ще могат свободно да се включат, а събитието ще се проведе по новата туристическа атракция - пътека "Витошко лале“. Сборния пункт е от 10:00 на Кръглия бар на долна станция на ПВЛ Витошко лале, а началото е точно в 10:30.

Новият маршрут е кръгов и подходящ за разходки, колоездене и планинско бягане, общата му дължина е малко над 3 км, намира се в гората около началната станция на лифта, а на място има разположена туристическа инфраструктура, информационни табели за заобикалящата среда - растителни и животински видове, както и специално обособен кът за отдих.

Маршрутът е със свободен достъп и ще може да се ползва от всички желаещи. Новата спортно-образователна туристическа "придобивка“ е реализирана благодарение на СК Райдърс Юнайтед, Витоша Ски, Природен Парк Витоша, ДГС София и Фондация "София - европейска столица на спорта".

Тази седмица във връзка със събитията и официалния почивен ден, лифтовете Витошко лале 1 и 2 ще работят, не само през уикенда, а през целия период от 20 до 23 септември включително. Повече информация можете да откриете на www.vitoshaski.com