Високи нива на шум във Великотърновска област са регистрирали многократно здравните инспектори от града през миналата година. От Регионалната здравна инспекция уточняват за Радио "Фокус“ – Велико Търново, че през 2021-а се запазва тенденцията за завишени стойности на уличния шум, която бе актуална и в предходните години. От там допълват и, че от проведените 90 измервания при 60 са отчетени стойности над нормите или при близо 70 % /за предходните 12 месеца/.

От направените измервания 36 са в пунктове, разположени на територии, подложени на въздействието на интензивен автомобилен трафик при еквивалентно ниво на шума 60 dB, а 20 – в пунктове на територии, подлежащи на усилена шумозащита – 11 в жилищни зони и територии при еквивалентно ниво на шума от 55 dB и 9 в зони за обществен и индивидуален отдих, зони за лечебни заведения и санаториуми, при еквивалентно ниво на шума 45 dB, 4 – в пунктове на територии с промишлени източници на шум при еквивалентно ниво на шума от 70 dB.

Осредненото еквивалентно ниво на шума в старата столица е 65,05 dB, а броят на преминалите за един час автомобили е 739, показват данните на РЗИ. Във В. Търново през 2021-а са наблюдавани 18 пункта с цел изследване нивото на шума.

Върху териториите с промишлени източници на шум – производствено-складови територии и зони във Велико Търново, се мониторират 5 пункта. Измерените еквивалентни нива на шума надвишават нормата от 70 dB в един от наблюдаваните пунктове – този на ул. "Козлуджа“ 14, стойността е 71,17 dB.

По-високи нива на шума са отчетени и в Горна Оряховица, където при 81 измервания при 52 са отчетени по-високи стойности. В Свищов също са направени 81 замервания, като при 55 от тях са със стойности над нормите, отчитат от РЗИ.