Виното е сакралната напитка още от древни времена. Това каза за Радио "Фокус“ – Пазарджик Николета Петкова, културолог. Тя обясни, че виното има важна роля в живота и трапезата на българите, не само по време на празници.

"Без виното не може да се осъществи нито един обред. На трапезата виното символизира любов и съгласие. Задължителни за всяка трапеза за виното и хлябът. Те са свързани с християнството и светото причастие, което е едно от главните тайнства в християнската религия. Приема се, че те са плътта и кръвта божия. За магия може да се използва всичко, без хляб и вино, защото те са чисти и злите сили бягат от тях. Виното присъства във всички ритуали на българите, каза също Петкова. Още с раждането на детето му се дава да пийне малко вино, за да му бъдат червени бузките. При раждане на жената също се дава малко вино, за да мине всичко както трябва.

На сватба на младоженците се дава хляб и вино като хлябът е символ на мира и плодородието, а виното е веселба и любов, и съгласие. Едновременно с това в края на живота също гробът се прелива с вода и вино, за да се омилостиви земята да приеме мъртвия. В народното творчество виното е възпято в много песни“, допълни Петкова.

Ваня НИКОЛОВА