За съжаление София още не е навлязла в ХХI век. Имаше амбициозни задачи – от национален образователен, културен, индустриален, спортен център тя да стане такъв и в европейско качество. Време е да се направи цялостен анализ на годините от 21-вото столетие. Да се преразгледат стратегии и планове. Трябва да вдигне темпото и българската столица да придобие съвременен европейски облик. Това коментира пред БНР проф. Вили Лилков, който беше предложен за кандидат-кмет от инициативен комитет.

Според него градът се развива небалансирано и неравномерно в отделните му части. 60-70% от инвестициите се насочват върху 30-40% от територията на града.

Нужно е да отвори фронт за бизнеса, да се внимава с подбора на фирмите, които изпълняват ремонтите, да се засили контролът, да се състави "черен списък“ на компрометираните.

Лилков изтъкна, че две са причините, подтикнали го да се кандидатира за кметското място в столицата - подкрепата от извънредно много "сини“ хора, антикомунисти, "с които сме били по площадите още в първите години след 1989 г., работили сме по избори, налагали сме синята идея“, както и неговия опит в общината и експертизата, която има.

Той подчерта, че познава проблемите и почти всички квартали на София и има решения.

"Кандидатурата за кмет на София от страна на ПП-ДБ (Васил Терзиев) предизвика брожение сред сините привърженици, прие се като провокация от много десни избиратели, затова и имаше реакция и се предложи моята кандидатура. Прецениха, че мога да се явя успешно на местните избори. В управлението на Общината трябва да се влезе с летящ старт.“

Според Лилков ГЕРБ трябва да издигнат свой кандидат за столичен кмет, за да защитят направеното през последните години управление, но той би приел всяка подкрепа, дори от привърженици на тази партия.