Благодарение на проекта "Тихият град“ нашите истории за културното наследство на София ще достигнат и до хора, с които преди това не сме имали възможност да се срещнем. Ще предоставим първите по рода си пешеходни обиколки с жестов превод. Това каза един от създателите на проекта "Тихият град“ Виктор Топалов в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус. 

Проектът се финансира по Столична програма "Социални иновации" с подкрепата на Форум за устойчиво развитие "Фокус“. Разходките са безплатни и ще се проведат на 18 октомври – Празникът на художниците, и 25 октомври - Международният ден на твореца, от 17.30 до 19.30 ч. 

Виктор Топалов разказва за културната история на столицата, а Борис Бъндев ще осигури жестов превод в реално време. "Историите ще бъдат същите, които разказвам и на нашите гости в обичайните обиколки на "Бохемска София“ – любопитни факти, непознати истории за някои от най-емблематичните софийски сгради. По този начин за два часа ще можем да покажем нашия град и на глухите хора. Учащите по жестов превод също ще могат да се включат. Така те ще могат да общуват с глухите хора и да научат някои нови думи от Борис Бъндев. По този начин ще ги поставим в една страна извън учебната стая“, обясни Виктор Топалов.  

Преди две години заедно с Борис Бъндев той прави първата виртуална обиколка с жестов превод. "Избрахме темата "Нямото кино в София“ и разказахме за първите български филми. По-късно решихме да направим възстановка на "Писателското кафене“ в едно кратко видео с 3D визуализация на сладкарница "Цар Освободител“ и отново включихме Борис Бъндев с жестов превод. Сега вече е следващата стъпка – пешеходната обиколка.  

Маршрутът на обиколките ще минава през най-известните забележителности на столицата, а групите ще научават малко известни истории и любопитни факти за тях. "Нашите обиколки ще започнат от храм-паметник "Свети Александър Невски“. Сметнахме, че е най-добре да започнем от сградата, която може би е най-известната, но много малко неща се знаят със сигурност. Ще се разходим покрай Галерия "Квадрат 500“, базилика "Света София“. Ще поговорим за кафе-сладкарница "Цар Освободител“. Ще минем през Софийския дворец, през Националния археологически музей, ротондата "Свети Георги“, площад "Независимост“ и храма "Света Неделя“. Този маршрут ще отнеме около 2 часа. Групите ще имат лимит от 20 души и всеки ще има пряк визуален достъп до Борис Бъндев“, обясни Виктор Топалов.