Видинският окръжен съд отложи делото срещу двама непълнолетни обвинени, в извършване на убийство по особено жесток начин на 59 -годишен мъж от село Гъмзово. Съдът отложи делото за 15 август 2023 година от 11 часа.  Това съобщиха за Фокус от "Връзки с обществеността" в Административен съд- Видин.

Днес състав на Окръжен съд-Видин в състав от двама съдии и трима съдебни заседатели, проведе първо разпоредително заседание по наказателно от общ характер дело, образувано срещу двама непълнолетни, обвинени в извършване на убийство по особено жесток начин. Делото е образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Видин против 16-годишните К.С.С. и Н.С.Г. обвинени в извършване на 1 януари 20023 г.  жестоко убийство на  59- годишен самотно живеещ мъж в село Гъмзово, община Ново село.

В съдебното заседание присъства психолог, журналисти не бяха допуснати допълват в съобщението.

В хода на заседанието бе констатирано, че с оглед новата редакция в  НПК, по смисъла на която, при разглеждане на дела с непълнолетни, съдебните заседатели трябва да бъдат учители или възпитатели и с оглед това, че нито един от присъстващите не отговаря на изискването, разпоредителното заседание следва да се отложи за определяне на нови съдебни заседатели.

В обвинителния акт е записано, че на 1януари 2023 г. около 22.00 - 23.00 часа в с. Гъмзово, като непълнолетни, навършили 16-годишна възраст, но след като са разбирали свойството и значението на извършеното и са могли да ръководят постъпките си, в съучастие като съизвършители, по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост умишлено умъртвили Борислав Е. Б., чрез множество удари с крака и ръце, нанесени с голяма сила и жестокост в областта на главата, шията и гръдния кош.

Жестокото убийство в първия ден на новата година потресе жителите на село Гъмзово. Тялото на 59-годишния Борислав Б., бе открито в двора пред къщата му, и разследващите установиха, че му е нанесен жесток побой с дървени предмети, ритан е, удрян е с юмруци от четири деца - три непълнолетни и едно малолетно. Те бяха задържани на 2 януари като заподозрени за извършители на тежко криминално престъпление - убийство. С полицейска мярка последователно за 24 часа, за 72 ч. и впоследствие – с постоянна мярка "задържане под стража“ бяха задържани трите непълнолетни момчета- А.К ( 17 годишен) и 16-годишните -К.С.С. и Н.С.Г. На четвъртото  задържано дете - малолетно 10-годишно момче, бе предоставена полицейска закрила и то е наказателно неотговорно.

Момчетата са роднини и известни на полицията, като извършители на редица домови кражби. Побоят над мъжа е станал след скандал за шише ракия. Във връзка с мотивите за убийството при задържането им говорителят на Окръжна прокуратура прокурор Владислав Влашев каза, че непълнолетните признават, "че са нанесли побой над мъжа, но не са искали да го убият“. Конфликтът е възникнал, защото момчетата купували ракия от 59-годишния мъж, която не им харесала и решили да я върнат и да си вземат дадените за нея пари. Влашев допълни, че побоят е извършен след употреба на голяма количество алкохол от децата, като най-вероятно момчетата са започнали да пият още в новогодишната нощ, в следващите дни са празнували рожден ден на едно от тях и са продължили да употребяват алкохол.