Видинският регионален музей си върна ценни експонати-макети на крепостта "Баба Вида“ и на Телеграф капия, предаде репортер на "Фокус“.

Любопитното е, че макетите са изработени в далечната 1978 година и през 2012 г. са били предоставени на фондация "Созопол" за изложба в Националния дворец на културата, каза за  "Фокус“ директорът на Регионалния исторически музей (РИМ) - Видин Христина Кирилова. От предоставянето им за национална изложба до днес - 11 години, видинските музейни работници полагат усилия да си ги върнат. Кирилова допълни, че колегите й са се включили много активно, издирили са документи в научния архив, само и само да открият нещо, с което да се докаже, че Регионален исторически музей - Видин е собственик на двата макета.

След като успяхме да си ги върнем им предстои реставрация и те отново ще бъдат част от експозицията ни  в музейните обекти, допълни директорът. Видинчани и гости на града ще могат да ги видят. И двата макета са изключителни, сполучливи и са  много добра възстановка. Стойността и качеството им като изработка за времето си, преди 45 години, е много висока.

Към момента от РИМ -Видин не могат да установят кой е автора на макета на Телеграф капия. Но пък със сигурност знаят, че макетът на средновековната крепост "Баба Вида" е дело на художника Иван Радев. Изработен е през 1978 година.

Авторът му - Иван Радев (1921-2009), е български художник. Близо едно десетилетие Радев е главен художник на столицата (1973-1980). Тогава и по-късно работи в сферата на художествено-пространственото оформление и декоративното-монументалното изкуство. Майстор в използването на инструментите на приложната графика и пластика с умение да ги обединява с пространствен дизайн и аудиовизуални ефекти. Създава повече от 120 художествено-пространствени оформления на музеи, изложби, интериори и панаири в България и по света с културен, исторически и политически характер.

Иван Радев оформя пространството около НДК по лична заръка на Людмила Живкова. Разработва интериора, музейния реквизит и на news pic 2
© Фокус
макет на Телеграф капия
чина на експониране в Национален музей "Земята и хората“. Носител на много награди – на СБХ (1968, 1979), орден “Народна република България" – Втора степен, орден “Кирил и Методий" – Първа степен, два пъти “Народен орден на труда" – златен. За 60-ия си юбилей Иван Радев е обявен за Почетен гражданин на гр. Шумен. По мнението на специалисти колекцията на Иван Радев, която включва произведения от всички видове: живопис, графика, рисунка и скулптура, го нарежда с право сред най-големите колекционери  в България.

Макетът на "Баба Вида" вече може да се види в музей "Конака". Той е разположен на старото си  мястото, което е стояло 11 години празно.

На макетът на Телеграф капия, ще се извърши реставрация и музейните работници имат идея да се постави в едно помещение, което да се обособи в крепостта "Баба Вида". Идеята е в това помещение да бъдат поставени и други макети на видинските капии, които да показват уникалността на цялостната укрепителна крепостна система "Калето", допълни Христина Кирилова.

Ирена ДАНАИЛОВА