Регионалният исторически музей (РИМ) – Видин е домакин на Национална научна конференция с международно участие "Демографски проблеми през вековете-измерения  и перспективи“, предаде репортер на "Фокус“.

Конференцията ще се проведе на 23 и 24 ноември в Конферентния център на Областната администрация във Видин. Съорганизатори на Научния форум са Областна администрация и Община Видин, уточняват организаторите. Форумът се организира в финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Ще бъдат изнесени 20 научни доклада, от водещи учени от научни институти, университети и музеи в България, както и от музейни експерти от Република Сърбия. Научен ръководител и модератор на конференцията е видният български учен, проф. д-р Димитър Симеонов, преподавател във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“ – Велико Търново.

Докладите на научния форум са с времеви обхват от древността до наши дни, като акцентът е най-наболялата тема – демографията.

Изнесените доклади по време на Национална научна конференция с международно участие "Демографски проблеми през вековете-измерения  и перспективи“ ще бъдат издадени в сборник, в който ще бъдат очертани тенденциите в развитието на демографския проблем и ще бъде потърсен изход от очертаващата се пред България демографска катастрофа, допълват организаторите от РИМ-Видин.