Видинският кмет поздрави  световната шампионка по гребане Йоана Георгиева за получената награда "Спортен Икар“ за пробив в световния спорт, предаде репортер на "Фокус“.

Д-р Цветан Ценков се срещна със видинчанката Йоана Георгиева и нейния треньор Цветан Иванов, поздрави ги и им благодари за постигнатите спортни успехи в кану-каяка през 2023 г., съобщиха от Община Видин. Той им подари календари и рекламни сувенири на общината. От администрацията на Община Видин съобщиха, че във връзка с високите спортни постижения в бюджета на община Видин за 2023 година са гласувани по 4 000 лева за финансово подпомагане на състезателката по гребане и на нейния треньор.

В знак на признателност за подкрепата през годините световната шампионка и треньорът й подариха на кмета и неговия заместник календари и спортни екипи.

За своите постижения през месец декември м.г. Йоана Георгиева стана носител на "Спортен Икар“ за пробив в световния спорт на Фондация "Български спорт".

Йоана Георгиева сподели  за "Фокус“, че много обича Видин и България , затова и към момента продължава да е състезател на видинския клуб по кану-каяк "Бдин-77“. "Защото от тук, от Видин, тръгна моята спортна кариера и с моя треньор заедно доказахме, че сме конкурентоспособни на спортния терен, дори при условията, при които тренираме в нашия град“.

През 2023 година Йоана Георгиева спечели златото  и среброто, съответно на 200 и 500 метра едноместен каяк, при девойките до 23 години на Световното първенство по кану-каяк в Аурондзо (Италия). На първенството на планетата за мъже и жени в Германия тя получи и квота за летните Олимпийски игри в Париж през тази година.