Видинският  градски духов оркестър представи своя артистичен календар за 2024 г., предаде репортер на "Фокус“.

Календарът, озаглавен  "Градски духов оркестър и приятели“, бе представен официално пред видинската общественост в Културен център "Жул Паскин“, намиращ се в 130–годишната сграда на напълно ремонтираната видинска Синагога. Музикантите от Градски духов оркестър, чрез календара по един по различен и интересен начин представят и популяризират дейността си. Идеята на календара е да покаже музикантите в по-различна светлина, по-близо до хората, а със събраните средства от продажбата му оркестърът има намерение да сбъдне своя голяма мечта – турне извън Видин, каза диригентът на оркестъра Диляна Цанкова.

В присъствието на представители на Община Видин, на институции, читалища, граждани и дългогодишни приятели на музикантите, диригентът на Градския духов оркестър Диляна Цанкова представи календара. Тя благодари на всички участвали в начинанието - на ръководството на Община Видин, Сдружение "Видински фонд "Читалища“, Общински културен институт "Дунав“, както и на редица граждани, помогнали за реализирането му. Сред тях са директорът на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев“ Десислава Иванова, която отваря вратите на Детския отдел и там са заснети част от снимките в календара; Ирина Флорова-Капелова от Драматичен театър "Владимир Трандафилов“, автор на арт инсталация "Бяла приказка“, където  са направени зимните снимки; младият дизайнер Иванка Найденова, която е създала за оркестъра тематични тениски; рокерите от "Северозападни мотори“, в чийто мото клуб също са заснети някои от фотографиите. Диляна Цанкова отправи благодарности и към фирми, които са оказали помощ през годините. Фотосите в календара са дело на Виктория Топалска.

През 2024 година Градски духов оркестър ще продължи съвместната си работа със Симфониета-Видин, Драматичен театър "Владимир Трандафилов“ и други културни институции, както и с младите таланти от училището по изкуствата "Св. св. Кирил и Методий“ във Видин, каза още Диляна Цанкова. Професионалните музиканти ще продължат да си партнират с децата от детска градина "Желязко Попниколов“  и заедно ще изнесат концерт, посветен на националния празник на България.

Представянето на календара завърши с изпълнения на малките талантливи танцьорки от народно читалище "Светъл ден-2009“ с ръководител Йоана Ванкова.