Областният информационен център (ОИЦ) във Видин ще продължи да работи й следващите шест години-от началото на 2024 г. до края на 2029, предаде репортер на "Фокус“.

Това става възможно, благодарение на новата Програма "Техническа помощ“ 2021-2027, каза за "Фокус“ управителят на ОИЦ – Видин Мариела Савкова. Тя допълни, че за целта на 21 декември 2023 г. е била обявена процедура за кандидатстване за финансиране. Община Видин, която е конкретен бенефициент заедно с останалите областни градове в страната, работи по разработването на проекта и кандидатстването за финансиране на ОИЦ, уточни Албена Начева, ръководител на проекта и началник отдел "Планиране, програмиране и инвестиции" в Община Видин.

Предвидено е и през следващите шест години да се провеждат информационни дни, открити приемни, онлайн събития, срещи с медиите, участие в националните кампании на мрежата от ОИЦ-ве. Ще се предоставят услуги и на място в офиса, каза още Савкова.

Ръководителят на проекта уточни, че новото в работата на ОИЦ е продиктувано от изменения в Закона за регионалното развитие, съгласно които експертите от Центъра ще участват в експертния състав (звеното за медиация и звеното за публични консултации) към Регионалните съвети за развитие, във връзка с прилагането на интегриран подход в България през периода 2021-2027 и изпълнението на интегрирани териториални инвестиции.

С решение на Министерски съвет от септември 2023 г. областните информационни центрове предоставят и услуги в процеса на повишаване на енергийната ефективност на принципа "Обслужване на едно гише“. Служителите на ОИЦ притежават необходимия капацитет и опит да подпомагат заинтересованите лица по въпроси, свързани с предприемане на мерки за повишаване на енергийната ефективност, както и по процедури, отворени за кандидатстване по Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България, допълни Начева.

ОИЦ -Видин е част от националната мрежа от 27 областни информационни центъра. За периода 2022-2023 г. той  функционираше в рамките на проект "Областен информационен център-Видин", финансиран от Оперативна програма "Добро управление“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, каза Савкова. От създаването си на 1 ноември 2011 г. досега, екипът на Центъра е реализирал различни по съдържание и мащаби събития - форуми, конференции, информационни дни, работни срещи, дни на отворените врати, открити приемни, анкети проучвания, изложби, концерти и конкурси, допълни Мариела Савкова. Само през последните две години са организирани и проведени 53 информационни събития на територията на 11-те общини в Област Видин. По този начин информацията за актуалните и предстоящи възможности за финансиране от оперативните програми, както и актуални въпроси относно функционирането на Структурните и Кохезионния фонд, са достигнали до над 600 потенциални бенефициента. Тя допълни, че са проведени и две големи национални кампании, по време на които широката общественост е запозната с новите програми, съфинансирани от Европейските фондове при споделено управление за периода 2021-2027 г. и новият подход на финансиране на Интегрирани териториални инвестиции.

Служителите на Областен информационен център (ОИЦ) - Видин  са оказали експертно съдействие на над 1000 граждани, потърсили отговори на въпроси за възможностите за европейско финансиране и развиване на проектната им идея.