Видинският Културен център "Жул Паскин“ получава специална награда в традиционния Национален конкурс "Сграда на годината 2023“, предаде репортер на "Фокус“. Отличието за бившата близо 130 годишна сграда на Видинската синагога е в категория ,,Социална инфраструктура - култура“, уточняват от пресслужбата на община Видин.

Сграда бе възстановена по проект "Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект "Културен център "Жул Паскин“ и официално открит в началото на септември. Реставрацията бе финансиран по приоритетна ос 6 "Регионален туризъм“, процедура на директно предоставяне "Развитие на туристически атракции" на Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014 – 2020.

Синагогата е паметник на културата от национално значение, разположена е в Крайдунавския парк, на пешеходно разстояние от средновековния замък "Баба Вида“, съобщават данни за проекта на официалния сайт на конкурса. Тя е била втората по големина в България след Софийската, но декоративните елементи са я правели най-красивата. Архитектурният проект е дело на италиански и австро-унгарски архитекти. Сградата престава да функционира като еврейски молитвен дом през 1950 г. Община Видин придобива собствеността й чрез дарение през 2019 г. от сдружение "Регионална организация на евреите в България "Шалом“.

След изпълнението на проект "Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект "Културен център Жул Паскин“, сградата обединява функциите на музей, изложбено пространство и многофункционална зала за събития.

При изпълнението на проекта максимално е запазен автентичния вид на сградата, с пълен респект към оригинала. Във функционално отношение сградата позволява ежедневно посещение на туристи, периодично провеждане на различни мероприятия, с фокус върху културни и обществени събития. Залата е подходяща за концерти, организиране на конференции, провеждане на научни форуми и семинари, подреждане на временни изложби. Културният център е част от туристическия ансамбъл на Видин и е с потенциал да привлича различен сегмент от потребители на културно-исторически туризъм.

През 2020 година в категория "Социална инфраструктура – сгради образование" награда получи Средно училище "Цар Симеон Велики“, след изпълнението на проект за консервация, реставрация и експониране на сградата, допълват от Община Видин.

Заедно с номинацията на сградата на Културен център "Жул Паскин“ в категорията сред номинираните са още четири сгради- Експозиционен и демонстрационен център "Минерални води на Аква Калиде“ от обект "Късноантична и средновековна крепост "Акве Калиде“-Бургас, Основен ремонт на Етнографски музей - Бургас и обслужващи постройки,  Планетариум - Бургас и Павилион-ателие за творческа дейност – Варна. Всички номинирани обекти в Националния конкурс "Сграда на годината 2023“ могат да се видят на сайта на конкурса https://www.buildingoftheyear.bg/bg/uchastnici/.

Националният конкурс "Сграда на годината“ се провежда под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Официалната церемония по връчване на наградите в 22-рото издание на Националния конкурс "Сграда на годината" ще се състои на 14 декември в София.

Ирена ДАНАИЛОВА