От днес всеки може да види специалната награда-грамота и статуетка, която получи изцяло ремонтираната и адаптирана за културен център 130-годишна сграда на видинската Синагога, предаде репортер на "Фокс“. Сградата, Културен център "Жул Паскин“, бе отличена със специалната награда в 22-рото издание на Националния конкурс "Сграда на 2023 г.“, в категория "Социална инфраструктура - култура“.

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков предостави днес на тържество получената награда на директора на Общински културен институт "Дунав“ Юлияна Димитрова. То се състоя в бившата сграда на Синагогата в присъствието на ръководството на Община Видин общински служители, директори на културни институти, на училища и детски градини, представители на читалища, дейци на културата и изкуството.

Предложението престижният приз да бъде поставен на видно място в Културния център, е на кмета д-р Ценков. Преди да предаде статуетката, той подчерта, че сградата е "един гениален архитектурен проект, първо на хората, които са го създали преди повече от 100 години и, разбира се, на архитектите, които са реновирали сега сградата".

"Обичам да казвам, че обществото си е свършило своята работа, когато един духовен храм остава такъв и тази прекрасна сграда сега ще служи на духовността. Този бял лебед, както са наричали сградата на Синагогата в миналото, се завърна в пределите на родния град“, заяви още кметът.

Това е втори приз, който  получава Видин в последните години. Със специалната награда от Националния конкурс  "Сграда на 2020 г.“ бе отличена сградата на най-старото училище във Видин – "Цар Симеон Велики“, също след реставрация по европейски проект.

Д-р Ценков допълни още, че решението наградата да се постави и съхранява на едно от най-знаковите места в Културния институт "Жул Паскин“ не е случайно. Тя ще бъде поставена на входа на сградата, за да може всеки, който я посещава, да разбере, че тази сграда има своето духовно място не само в град Видин, но и в цялата страна, и в Европа“.

Бившата сграда на молитвения еврейски храм бе възстановена в рамките на проект "Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект "Културен център "Жул Паскин“, финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014 – 2020, приоритетна ос 6 "Регионален туризъм“.