Административен съд (АС)-Видин прекрати две административни дела по реда на Изборния кодекс, предаде репортер на "Фокус“.

Прекратено е административното дело образувано по жалба на С. Г. Г. от с. Сланотрън във връзка с отказ жалбоподателя да бъде включен в гласуване с подвижна избирателна кутия, съобщават от пресслужбата на АС-Видин.

Прекратено е и образуваното административно дело по жалба на Националния съвет на ромите в България, с искане касиране на местните избори в община Видин от двата тура. То е прекратено с Определение от 7 ноември, предвид това, че в чл. 459 и сл. от Изборния кодекс е определен ред и начин за оспорване на  решението на Общинската избирателна комисия. Национален съвет на ромите в България не попада в кръга от лица, за които съществува правна възможност да оспорват това решение, нямат легитимация за това. След като жалбоподателят е неправосубектен е налице предпоставката на чл. 159, т. 2 АПК. Освен това не се оспорва конкретно решение, а  е направено искане за касиране изобщо на изборите. Жалбоподателят няма правен интерес от такова оспорване, ако не е посочено кое точно решение се оспорва, уточняват от АС.

Всички определения за прекратяване на дела по реда на Изборния кодекс подлежат на обжалване с частна жалба пред Върховен административен съд, в седем дневен срок от съобщаването им на страните.