Видинските зърнопроизводители излизат на протест утре точно в 10 часа, каза за "Фокус“ Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите. Зърнопроизводителите и представители на различни земеделски организации ще блокират от 10 до 12 часа пътя към Дунав мост 2. Протестът ще е на околовръстния път на Видин, до разклона за село Капитановци, уточни Андрейнски.  

Решението да подкрепят националния протест на земеделците е взето от Управителният съвет на Видинския съюз на зърнопроизводителите. Така на практика от утре зърнопроизводителите обявяват безсрочни протестни действия и на пътя те ще излязат с тежка селскостопанска техника. Очакват към протеста да се включат и представители на различните организации, работещи в сферата на земеделието.

Земеделските производители, обявиха, че ще бъдат на улицата, като времето на протестни действия ще се увеличава с всеки изминал ден (освен събота и неделя, когато няма да бъдат затваряни пътища в интерес на гражданите), докато не бъдат приети техните искания. До това решение се стигна след състоялата се среща на 4 февруари в Министерски съвет между бранша и властта, каза Андрейнски. Регионалните сдружения от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) единодушно взеха решение, че предложението на държавата е незадоволително и неприемливо. В методиката на подпомагане, която беше представена в МС, липсва компетентна икономическа експертиза, тъй като годишната данъчна декларация за последната година категорично не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години, посочват от организацията.

НАЗ настоява да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и ясни гаранции за  законодателни промени, поети от лидерите на парламентарните групи, които от своя страна ще гарантират устойчивост на сектора.