Във вторник и четвъртък видинските полицаи ще се включат в националните предупредителни протести на служителите от МВР. Протестите ще са проведат в обедната почивка на служителите, от  12:05 часа пред сградата на Областната дирекция на МВР във Видин, каза за "Фокус“ Емилиян Недялков, областен председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВ).

Исканията са за минимум 10% увеличение на заплатите от тази година и тези искания са уточнени с Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР. След като Синдикалната федерация на МВР се е запознала с публикувания на сайта на Министерство на финансите проектобюджет за 2023 г., СФСМВР не разбира мотивите на Министъра на финансите и не може да приеме параметрите заложени в проекта за Закона за бюджет на Република България  - 2023 г., в който не се предвижда увеличение на основните заплати на служителите в МВР, допълни синдикалният лидер. Емилиян Недялков каза още, че синдикатите считат исканото увеличение и като антиинфлационна мярка по отношение на заплащанията на работещите в системата.

Освен служители на Областната дирекция на МВР, в протеста ще се включат представители на "Пожарна безопасност и защита на населението", както и  на "Гранична полиция".