Двете мраморни плочи, изработени в памет на загиналите във войните видински евреи, стояли на видно място в Синагогата и шедьовърът на Микеланджело "Давид", са изработени от мрамор добит в Карара, Италия. Това  се удостоверява от  червен печат  поставен по средата на едната от двете плочи, съхранили паметта на загинали за България видински евреи във войните от 1912-1913 г. и от 1915-1918 г., предаде репортер на "Фокус“.

Печатът на световно известната мраморна италианска кариера в Карара ясно се е запазил в годините. За съжаление, допълва Илиева, върху плочите на български няма дата на изящната изработка на плочите, както и името на техния автор. Илиева предполага, че е възможно това да се научи от текста на иврит или от запазени еврейски документи в архивите.  

Плочите, три от общо четири, са съхранявани близо 50 г. в едно от помещенията на видинската Еничар капия, част от укрепителната система на дунавски град, каза за "Фокус“  реставраторът от Регионален исторически музей (РИМ) Видин Екатерина Илиева. Тя не скрива възторга си от вида и изящната изработка на плочите, за които първи съобщи "Фокус“. Те вече са почистени намират в музей "Кръстата казарма“. Тя е категорична, че те са се запази в отлично състояние защото години са съхранявани на сухо място, неподвластни на атмосферните условия.

Двете мраморни плочи са с размери – 85 см ширина, 190 см височина и дебелина от 4 см. ,разказа Илиева и допълни, че те са изработени от фин, дребнозърнест, висококачествен мрамор, който прелива от бяло към сиво.  Печатът на Карара (Италия) доказва кариерата, от където е добит мраморът. Това е доказателство, че видинските евреи при поръчването на паметните плочи не са жалили средства и са закупили като материал един от най-скъпите и качествени мрамори в света.

Висококачествения материал и прецизната им изработка, също са една от причините те да се съхранят в отличен вид,  смята реставраторът. Почистването им е бил сравнително лесно, защото плочите не са имали налепи и замърсявания. Те са почистени единствено с вода и мека четка и водоструйка, без употребата на никакви химични препарати и обработки.

Върху две news pic 2
© Фокус
те мраморни плочи са изобразени с голяма майсторство  еврейски и български символи, надписите са на иврит и български език. На места част от орнаментите са покрити с позлата, която се е запазила и до днес, допълни Илиева.

Не по-малко изящна е и третата запазена плоча, която е от габро, каза реставраторът. Тя е с издълбани букви на имената на загинали за ѝ България видински евреи, които са запълнени с позлата. Плочата е с по-малки размери от другите две -ширината и е 71-69 см, височината – 180-179 см.  Прави впечатление, че тя е много тънка-дебелината и е само 2 см., което говори че и тя е изработена от много добри майстори.  

Екатерина Илиева е щастлива, че е почистила и тези еврейски реликви и тя се надява, че в бъдеще те ще бъдат съхранени и запазени по най-добрия начин, за да могат да им се възхитят многото туристи и граждани на Видин. Плочите ще бъдат експонирани в подходяща среда в сградата на напълно реставрираната близо 150 годишна сграда на Синагогата, която днес е превърната в Културен център “Жул Паскин“ и предстои откриването й на 4 септември.