Видински отбор по "Robo Pro" стана шампион за четвърти път в международния турнир "FLL" по роботика, проведен в Пловдив. Видинските ученици заеха първото място с максимален брой точки - 260. Шампионите са от Професионалната гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин, каза пред журналисти Десислава Цокова, ментор на отбора по роботика. 

Видинската гимназия участва в турнира с четири отбора и всички те се състезаваха в група "EV3" и мериха сили с 12 отбора от цяла България, уточни менторът. Всичките отбори се представиха отлично: отборът по роботика "Robo Pro"  стана шампион с 260 т., четвърто място зае отборът "Робо Викингс" с 240 т., на шесто място се класира отбор "Атом" с 215 т. и на седмо място е "Рагнарок" с 205 т.

Десислава Цокова е щастлива от представянето на своите ученици, които през цялата година са се трудило упорито и всеотдайно. Нейните възпитаници от четирите отбора също не крият своята е радост от достойното си представяне.

Основната цел на международният турнир по роботика е да популяризира роботиката сред младите хора. На състезанието присъстват представители на фирми и организации, които се занимават с роботика, допълни Цокова.

На организирания щанд на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация, по време на турнира видинските момчета Ивайло Георгиев, Митко Митков и Кристиан Георгиев, от ПАРА роботикс инкубатор, направиха демонстрация на своята автоматизирана кола за събиране на тенис топки, която е резултат на изпълняван от тях проект "Автономна тенис количка", споделя Кристиан. Момчетата са щастливи, че интересът към проекта е голям. Той допълва, че екипът е усъвършенствал проекта и продължава работата до окончателното му завършване.