Съветници от различни групи във Видин внесоха до председателя на Общинския съвет (ОбС) Генади Велков предложение за провеждане на местен референдум. Това съобщи за Фокус общинският съветник  от групата "Справедливост за Видин“ Димитър Велков. Внесеното предложение бе разпространено до всички медии.

Общинските съветници от групата "Справедливост за Видин“ - Димитър Велков, Людмил Димитров и Юлиян Петров, Тихомир Станчев, Валери Василев и Християн Христов от групата на ГЕРБ, Цецо Иванов (СДС) и независимият-Венци Пасков, подписали предложението, настояват жителите на Община Видин да отговорят на два въпроса с "да“ или "не“ на бъдещия референдум. Първия е дали жителите искат Община Видин да запази публична общинска собственост върху два имота -единия, върху който от години се провежда съботния пазар в града и парцела до този терен, където доскоро имаше недостроен плувен басейн, който бе разрушен.  Втория въпрос, на който се иска да отговорят гласоподавателите, е да изгради ли Община Видин, върху тези два собствени терена, модерен общински пазар, обществен паркинг и зона за спорт.

Предложението си съветниците са мотивирали с необходимостта жителите на община Видин да се произнесат дали искат имотите да бъдат публична общинска собственост или да бъдат продадени, както и дали общественият интерес изисква Община Видин да има голям и модерен общински пазар с всички удобства за търговци и клиенти, включително и достатъчен брой безплатни места за паркиране.

Според вносителите на предложението "вместо да бъде защитен публичният интерес от Община Видин се  предлагат решения в полза на частни интереси“. В ОбС – Видин от началото на годината четири пъти кметът на Общината д-р Цветан Ценков, внася предложението за изготвяне и одобрение на проект за изменение на подробния устройствен план, за news pic 2
© Фокус
Предложението за провеждането на местен референдум
сягащ тези два общински имоти, на които се иска и промяна на границите и предназначението им, което е отхвърляно или отпаднало от дневния ред. В оспорваното предложение на кмета, се предвижда като втора стъпка, след промяна на границите и собствеността на имотите Община Видин да продаде  единия от терените с площ 5 454 кв. м, разположен срещу входа  на голяма верига магазини и върху другия съседен терен, да бъде изграден покрит общински пазар, който е със значително по-малка площ от тази на настоящия съботен пазар.

Общинските съветници настояват да се спазят законовите изисквания и в тридневен срок от получаване на предложението председателят на ОбС да уведоми общинските съветници и кмета за неговото съдържание.

Предложението е референдумът да се проведе едновременно с предстоящите местни избори през есента, с цел спестяване на финансови разходи по организацията и произвеждането му на общината.