Ръководството на видинската многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) "Света Петка“ се обръща с апел за кръводаряване, предаде репортер на "Фокус“. Причината е, че броят на кръводарителите дали кръв в Отделението по трансфузионна хематология към здравното заведение значително са намалели в сравнение с 2022 г. Недостигът на кръв може да се превърне в заплаха за живота на нуждаещи се болни и да създаде сериозни проблеми, уточняват от болницата.

През изминалата година кръв в отделението са дарили 1238 дарители, от началото на тази година до края на октомври броят им сериозно намалява, каза Корнелия Йотова, старши медицински лаборант в Отделението по трансфузионна хематология. За първите шест месеца на тази година в здравното заведение нямаше проблеми със запасите от кръв и кръводаряването, за февруари дарителите бяха с 25 повече от м.г. - 103, за април - 98. Сега в края година нещата се влошиха, намаляха и болните, намаляха и дарителите. Основно дарителите са роднини, на болните, които кръводаряват, допълни Йотова.

От здравното заведение отправят апел, всеки  който е здрав и желае-да стане кръводарител. Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години може да дари кръв, не е опасно да се дарява кръв, дори е полезно даряването до четири пъти в годината. Лекарите призовават дарителите да даряват кръв на два-два месеца и половина. Кръводаряването може да се извърши всеки работен ден от 8.30 ч. до 13.00 ч. в Отделението по трансфузионна хематология към видинската МБАЛ "Света Петка".