Видинската Симфониета е утвърден културен институт, който достойно се вписва в музикалното пространство на България  и през януари навършва 75 години от създаването си, предаде репортер на "Фокус“.

По повод отбелязването на годишнината директорът на Симфониета Видин Мирослав Кръстев, заедно с гостуващи чуждестранни музиканти, дадоха днес пресконференция в Нациионалния пресклуб на БТА във Видин.

Всички изяви на видинската Симфониета през 2024 година са свързани с 75-та годишнина на оркестъра, каза Кръстев. Акцент  в концертните изяви ще бъдат Летните музикални празници, които за поредна година  се организират в партньорство с "Опера за България“ и община Видин. В програмата на музикалните празници, ръководството на Симфониетата, предвижда да бъде представена операта "Вълшебната флейта“ и  оперетата "Графиня Марица“. В голям симфоничен концерт за участие ще поканим солисти и диригенти, които са работили с оркестъра в годините, допълни директорът Мирослав Кръстев.

Видинската Симфониета се нарежда сред най-успешните български симфонични оркестри, които всяка седмица изнасят концерти във Видин, средно месечно оркестъра има от 10 до 14 концерта в страната, десетки са изявите им в чужбина, допълни Кръстев. В Симфониета Видин работят 45 професионални музиканти, екипът е интернационален и преобладават младите хора. Радостно е, че в последните години се наблюдава сериозно подмладяване на оркестъра. Сред музикантите има и млади студенти, както и музиканти завършили в чужбина. Това създава една по-различна атмосфера, дава енергията на младите хора  и това действа позитивно и е водещо начало в музикалния ни колектив, е категоричен Мирослав Кръстев.

Ирена Данаилова