Видинска митрополия обяви Национален конкурс, посветен на живота и делото на Екзарх Антим I, предаде репортер на "Фокус“. Конкурсът се организира с благословението на Светия Синод на Българската православна църква, Видинска света митрополия, съвместно със Съюзът на българските писатели, списание "Читалище“ и дружество "Будители“- Монтана.

Националният конкурс е на тема: "Ще бъда блажен, ако с моята саможертва възкръсне България за нов, свободен живот!“ .

Целта на конкурса е да се разкаже за живота и делото на първия Български екзарх и Видински митрополит, виден духовник и общественик, уточняват организаторите. Да се увековечи и припомни за поколенията приносът на Антим I в утвърждаването на Българската екзархия, като обединител на народа и на православната вяра и живот.

В конкурса могат да участват творци от 5 до 105-годишна възраст, разделени в четири възрастови групи: от 5 до 7 години, от 7 до 11 години, от 11 до 19 години и над 19 години. Всеки участник може да участва с по едно авторско произведение в категориите - стихотворение, разказ, есе, рисунка, скулптура, песен и кинофилм.

Жури от членове на Съюза на българските писатели и изкуствоведи ще оцени представените творби. Победителите, класирани на първо, второ и трето място във всяка възрастова категория, ще получат награда, предвидени са и специални и поощрителни награди.

Крайният срок за представяне на творбите е 31 октомври, допълват организаторите.