Празничният 26 октомври започна с Патриаршеска Света литургия, отслужена в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски“ от Негово Светейшество Даниил - Патриарх Български и митрополит Софийски в съслужие със свещеници от Видинска епархия. Областният управител г-жа Ани Арутюнян се присъедини към традиционното литийно шествие до централния пл. “Бдинци“, съпроводено от Градския духов оркестър, в което се включиха представители на държавни институции и местната власт, Видинска света митрополия, обществени организации, ученици и граждани, както и президентът на Република България Росен Плевнелиев в периода 2012-2017 г.

По-рано днес областният управител честити празника на видинчани с думите: "Всички ние отправяме оптимистичен поглед към бъдещето с надежда – Видин да се превърне в по-добро място за живеене, придобивайки още по-привлекателен облик за всички граждани, български и чуждестранни гости. Вярвам, че предимствата и стратегическото разположение превръщат града в атрактивна дестинация и създават предпоставки за отключването на възможности, които да способстват икономическия подем, и той достойно заема ключовото си място на Европейската карта“.

Тържественото честване на Димитровден продължи с ритуал по издигане на знамената на община Видин и Република България на централния площад.