На 4 юли бе одобрен проект за "Внедряване на мерки по енергийна ефективност по системата за външно изкуствено осветление на гр. Видин“ по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) на стойност 1 951 410 лева. Общият брой нови LED осветители за външно изкуствено осветление, които ще бъдат монтирани в рамките на проекта е 2250. За тях са предвидени и нови рогатки. Ще бъдат поставени и 5 броя соларни осветители с фотоволтаичен панел 30W, както ще бъде доставена и монтирана система за управление и/или мониторинг на потреблението на енергия, споделят от Общината. 

В рамките на проекта ще бъди обновяване цялото улично осветление в жк. "Панония", жк. "Бонония", жк. "Гео Милев", жк. "Възраждане", жк. "Бенковски", кв. "Калето", жк. "Стефан Стамболов", жк. "Баба Тонка", кв. "Нов Път"; жк. "Съединение", жк. "Химик"; жк. "Заводско селище". С реализирането му ще бъде завършена цялостната подмяна на уличното осветление на територията на град Видин.

Припомняме, че през месец април стартираха строително-монтажните работи по проект "Рехабилитация и модернизация на системи за външно изкуствено осветление на обособена част от град Видин“, също по НПВУ, чрез който трябва да бъдат подменени 928 осветителни тела с нови енергоспестяващи такива и 48 електрически табла.

В капиталовата програма на Община Видин за 2024 г. е предвидено и подмяната на стари натриеви лампи с нови с LED технология в 19 населени места в Общината: с. Рупци, с. Генерал Мариново, с. Гайтанци, с. Долни Бошняк, с. Ивановци, с. Динковица, с. Акациево, с. Въртоп, с. Симеоново, с. Ботево, с. Войница, с. Пешаково, с. Плакудер, с. Синаговци, с. Новоселци, с. Бела Рада, с. Слана Бара, с. Буковец, с. Търняне.

Резултатите, които ще бъдат постигнати с подмяната на амортизираното улично осветление с ново енергоспестяващо са: намаляване на консумацията на електроенергия, което ще допринесе за намаляване годишните разходи, намаляване на емисиите от парникови газове и подобряване качеството на въздуха, намаляване на уличната престъпност и пътно-транспортните произшествия, по-безопасно движение пеша и с велосипед и подобряване качеството на живот на жителите на Община Видин.