Пред сградата на музей "Конака“, днес точно в 12 часа, на мирен протест се събраха представители на културните институти от Видин, предаде репортер на "Фокус“. Така те се включиха и подкрепиха участниците в националния протест "Народ без култура е народ без бъдеще“. Той се организира от Съюза на музикалните и танцови дейци, Съюза на артистите в България, заедно с Независима синдикална организация "Култура“ към Конфедерацията на независимите синдикати в България и Национална федерация "Култура“ към Конфедерацията на труда "Подкрепа“, каза пред протестиращите председателят на синдикална секция "Подкрепа“ към Регионалния исторически музей във Видин д-р Сашка Бизеранова. Тя уточни за "Фокус“, че в протеста във Видин участват представители и членове на на двата синдиката-КНСБ и "Подкрепа“. Заедно с видинските си колеги в протеста се включиха и представители на музеите в Ловеч, Враца, Перник, които извършват проверка в Регионалния исторически музей в дунавския град.

Културните дейци настояват за предприемане на законови промени, с които да се гарантира бюджет за увеличаване на всички доходи и възнаграждения на работещите в сферата на културата. Това увеличение да е достойно и устойчиво, каза Бизеранова. Протестиращите издигат искания за формиране на ясна политика за опазване и развитие на музеите, галериите, библиотеките, читалищата, професионалните общински оркестри, фолклорни ансамбли, театри. Протестиращите настояват и за гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в тези състави чрез целево допълващо финансиране.

Д-р Бизеранова каза още, че сред основните им искания са и тези за увеличаване финансирането за поддръжката на сгради паметници на културата, които се нуждаят от реставрация и реконструкция, за теренни археологически проучвания, за приоритетни археологически обекти, за дигитализация и консервация на документи.

Протестиращите във Видин са категорични, че протестите им ще продължат ако не бъдат чути. Бизеранова допълни, че "ако не бъде подписано браншовото споразумение с министъра на културата, ще пристъпим към искането на неговата оставка“.