Видин посреща днес участниците, в десетото издание на "Дунав Ултра“. Над 150 участника от седем държави ще участват във велопохода по поречието на Дунав и района на Добруджа, каза за "Фокус“ Борис Бегъмов, организатор на проявата. Днес през целия ден в крайдунавския град пристигат участниците от България, Румъния, Полша, Украйна, Германия, Белгия и Великобритания. Голяма част от тях ще пристигнат с влак, като за целта Български държавни железници (БДЖ) осигури специален вагон за колоездачи към две  композици на сутрешния и обеден влак от София за Видин. 

Регистрацията на колоездачите ще се извърши на специално изградена шатра  в центъра на Видин, в непосредствена близост до една от емблемите на града-Стамбол капия, допълни Бегъмов. До нея ще бъде разположена и шатра на Министерство на културата, която ще популяризира красотите на България и на дунавските общини, през които преминава веломаршрутът.

От 19:00 ч. днес в средновековната крепост "Баба Вида“  ще се състои и официалното откриване на десетото юбилейно издание на велопоходът "Дунав Ултра“.

Стартът на "Дунав Ултра“ ще бъде даден на 5 септември сутринта от центрания площад "Бдинци“ във Видин. Първи около 07 ч. сутринта ще стартират професионални велосипедисти и  атлети, за които лично предизвикателство е да изминат дистанцията от 700 км за по-малко от 48 часа. Между 08 и 8:30 ще стартират останалите участници, допълни организаторът.

В десетото издание на велопоходът тази година се включват 12 дунавски общини, които за целта организират по време на прехода за колоездачите контролни точки - подкрепителни пунктове  и различни мероприятия за популяризиране на населеното място. Колоездачите преминават през 110 населени места в България.

Официални партньори на "Дунав Ултра" са българските община - Видин,  Мизия, Оряхово, Долна Митрополия, Гулянци, Белене, Никопол, Две Могили, Русе,  Силистра, Генерал Тошево и Шабла, уточни Бегъмов.