Видин и видинчани отново ще имат своето лятно кино под звездите и поглед към Дунав, предаде репортер на "Фокус“.

Това става възможно след дългогодишна съдебна сага за връщане собствеността на киното на видинското читалище "Цвят 1870 г.“, каза специално за "Фокус“ секретарят му Любомир Илиев.

Лятното кино "Цвят“ е емблематично място за поколения видинчани. Разположено в центъра на Видин, в непосредствена близост да река Дунав и крайдунавския парк, мястото не е загубило своето очарование, макар, че от години да пустее и да се руши.

В годините на масовата приватизация в страната, теренът и киното стават собственост на частна фирма, правоприемник на имуществото на някогашното държавно предприятие "Кинефикация". През 2020 година видинското читалището, което е собственик на киното и терена, за което има и крепостен акт за дарение от 1909 година, разказва секретарят му Любомир Илиев, завежда съдебни дела за да си върне собствеността на бившото лятно кино.

След години съдебни битки, преминали на различни инстанции, теренът на лятното кино е върнат и отново собственост на една от най-старите културни институции във Видин. Любомир Илиев допълва, че членовете на читалищното настоятелство са обсъждали бъдещето на върнатия имот, имат идея да се ремонтира и обнови, да  се развие това място като лятно кино и място за културен отдих и организиране на различни  събития. Искаме този културен обект да бъде функционален, съвременен, да се използва целогодишно.  Водили сме предварителен разговор с архитекти, които да предложат проект за този културен център. Имаме кадастрална скица и чакаме проекта и ще се търси финансиране.

Ирена Данаилова