Начало на конференцията бе дадено в София на 23.09.2024 (понеделник), като от днес до 28.09. (събота) форумът гостува във Видин. Събитието, което е едно от най-големите и авторитетните в областта на археологията, чийто домакин е България, се организира от Национални археологически институт музей (НАИМ) при Българската академия на науките (БАН) в партньорство с Лабораторията за проучвания и изследвания на древните дунавски провинции на Университета на Ферара, Италия, Община Видин и Регионален исторически музей – Видин.

Заседанията на научния форум ще се проведат в Културен център "Жул Паскин“, който ще приеме над 100 учени от Европа -Италия, Германия, Швейцария, Австрия, Унгария, Сърбия, Румъния и др. Заместник-кметът Мартин Дончев посрещна участниците с думите: "За мен е чест от името на д-р Цветан Ценков, кмет на община Видин и неговия екип, да Ви приветствам с добре дошли във Видин. Пожелавам Ви успех и нека Вашите трудове да бъдат значими и четени не само сега, но и след столетия“. Заместник-кметът поднесе подаръци, представящи Община Видин, на всяка от участващите делегации.

Един от инициаторите за провеждането на седмата международна конференция за Дунавските провинции в Римската империя във Видин е доц. д-р Здравко Димитров от НАИМ при БАН. Тазгодишната тема на форума е "Граничен ландшафт по Дунав“.

Изборът на Видин като домакин, доказва и оценява високо работата на археолозите и резултатите, постигнати в последните години при проучването на антична Бонония във Видин, на Рациария в с. Арчар, на Кастра Мартис в град Кула, на селища при с. Слана бара, Синаговци и Димово.