Видин е домакин на международен форум за социална промяна чрез емпатия EMPATHEAST, предаде репортер на "Фокус“. От 10 до 12 ноември включително, в Културния център "Жул Паскин" в дунавския град, ще бъдат изнесени лекции от международни и български лектори. Артисти и творци ще се представят пред участниците във форума, ще има прожекции на документални и артистични филми. Изложба ше представи творбите на 16 на над 16 съвременни творци. Организатори са Сдружение "Фабрика за идеи". Целта на форума е да се покаже на регионално ниво стойността, спешността и ценността от практики, децентрализиращи културните ресурси, и че това е ключова точка на натиск в системата на неслучващото се устойчиво регионално развитие, уточняват организаторите от Сдружение "Фабрика за идеи“.

По време на  форума, който е третия поред след проведения в София, Враца и Пловдив, ще бъдат отчетени  резултатите от артистичните резиденции в шест села от Северозападна България, където организаторите са работили в последните четири години. Участниците във форума ще разкажат за престоя на десетки артисти в села от мрежата на Резиденция Баба / Baba Residence, както и  за цялата разнолика общност, създадена покрай тях.

Партньор на форума е и Видински Фонд "Читалища“, и в него на видинска територия ще се включат и исландските партньори от Gullkistan, center for creativity.

Темата на фестивално-дискусионният формат във Видин е "География на изоставянето / география на съживяването“, допълват организаторите. Те очакват в дискусията да се включат читалищни дейци и граждани, както автори и местни създатели на културно съдържание. Основна тема в дискусиите по време на фестивалните дни ще бъде визията за българските села и културните периферии, въпросите свързани с организирането на иновативни дискусионни формати. Участниците във форума ще чуят разказите за преживяното от артистите, които в продължение на месец живяха в села от региона в “Резиденция Баба" 2023 и след това организираха по места-работилници, изложби, концерти, арт инсталации. Част от проекта на сдружение "Фабрика за идеи“, "Резиденция Баба“ 2023 са народно читалище (НЧ) "Наука – 1925“ с. Синаговци; НЧ "Светлина – 1927“ с. Делейна; НЧ "Съзнание – 1928“ с. Кошава; НЧ "Фар - 1930" с. Паволче; НЧ "Наука - 1919“ с. Лик и НЧ "Развитие - 1922“ с. Ослен Криводол.

Основно форумът ще се проведе в Културен център "Жук Паскин“, събития са организирани и в сградата на Библио пощата и зала "Филхармония“ във Видин.

Проектът "Съживяване на селата чрез творчески дейности“, от който е част международният форум EMPATHEAST през 2023 г., се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е да допринесе за създаването на устойчив културно-предприемачески модел, адресиращ обезлюдяването на селата чрез достъпа до култура в тях.